Диетата за плосък корем

Обещава отслабване в областта на пояса, при това - само за месец
Диетата за плосък корем

Култът към плоското коремче не е нов, но напоследък става все по-силен. И съвсем не е изненадващо да се появи диета, която се стреми към осъществяване на заветния стремеж :)

"Диетата за плосък корем!" (The Flat Belly Diet!) е книга, плод на съавторството между Лиз Вакариело, популярен автор и главен редактор в Prevention.com и Readers Digest, и Синтия Сас, сертифициран нутриционист и здравен експерт.

3c431fd5-144d-d21d-4bdd-40281b89f04aABCЛиз Вакариело

Режимът е публикуван в САЩ през 2008 г. и 3 месеца е най-продаваната книга в сегмента си. Разбира се, продължава да е доста популярен и до днес, като се превръща в дълга поредица – следва издание на испански, диетичен дневник, 2 сборника с рецепти, джобен вариант на хранителната схема, както и вариант за мъже и за диабетици. Първата книга претърпя и второ издание в началото на 2012 г., а Prevention.com пусна и няколко тренировъчни схеми в допълнение, както и онлайн версия.

Е, очаквано, всичко това ни накара да потърсим къде се крие успехът на диетата за плосък корем :)

5a43a4ee-5fdd-9a99-a0a9-8307aebfa75aAmazonИдеята

Редица изследвания твърдят, че най-опасни за здравето са мазнините, натрупвани в областта на пояса. Освен това редуцирането на точно тези натрупвания е трудно и бавно.

Според авторките на The Flat Belly Diet!, освен с намален калориен прием, тези излишества могат да се атакуват с помощта на определени храни, богати на мононенаситени мазнини. Последните са наричани "добри" и се смята, че имат отношение към отслабването в областта на пояса. Срещат се в маслините и зехтина, в авокадото, фъстъченото масло, лененото олио, бадемите, какаото и производното му масло и други.

Вакариело и Сас предлагат 32-дневна хранителна схема, базирана на непреработени храни – плодове и зеленчуци, варива и зърнени храни, риба, като всяко хранене включва мононенаситени мазнини.

Същността

Първите 4 дни от плана са изключително стриктни и целта им е да осигурят прехода към новия хранителен режим. През това време дневният калориен прием е около 1200 калории, разпределени в 4 хранения по 300 калории всяко.

Приложен е строг списък с храни, подбрани така, че да сведат до минимум подуването на стомаха и да намалят задържаната вода в тялото.

В списъка се включват чери домати, краставици, моркови, мляко, зехтин, слънчогледови семки, чисто птиче месо (пилешко и пуешко), някои свежи листни подправки и др. В тези 4 дни са забранени алкохол, кафе, чай, какао, плодови сокове, газирани напитки, дъвки, мазни храни, сол, броколи и брюкселско зеле, зелени и люти чушки, редица подправки.

77121820-18a6-0cad-66f7-d73a504ad80aTodayСинтия СасАвторките дават и рецепта за своята "Саси вода", кръстена на Синтия Сас, която съдържа джинджифил, краставици и листа от джоджен.

Следва 4-седмичен подробен хранителен режим, в който се приемат около 1600 калории дневно. Храненията отново са 4, но по 400 калории всяко, като не трябва да се допускат повече от 4 часа разстояние между всяко.

Всеки хранителен прием съдържа определена доза мононенаситени мазнини, чист протеин, зърнени храни или плодове, както и зеленчуци с обяда и вечерята.

Мъжкият вариант на диетата е сходен, с тази разлика, че предлага повече калории на дневна база. Планът лесно се адаптира към индивидуалните предпочитания на диетуващия, независимо дали той има хранителни алергии, нетолерантност към глутен или лактоза, яде месо или е вегетарианец и т.н.

Обещанието

Авторките на "Диетата за плосък корем!" твърдят, че следването й в рамките на целия период от 32 дни води до загуба на 7-7,5 килограма и видимо намаляване на талията. Това е ефект, постижим без тренировки, което означава, че всяка активност би трябвало да повиши резултата.

Нашият коментар

945fef60-7abc-5cff-aab5-956152f4f7efinm.comХубавото на тази схема е, че сама дава механизъм, по който храните да се заменят според индивидуалните предпочитания на всеки отслабващ. Това смекчава сериозно проамериканското й звучене. А и се доближава много до основните правила на средиземноморската диета, която пък на нас не ни е съвсем чужда.

Вакариело и Сас предлагат доста рецепти, а в последвалите издания и много други съвети за разнообразяване на храненето, включително и извън дома.

Реално, в режима няма строги ограничения – на практика всичко е позволено: шоколад, паста, пица и др., но в рамките на 400 калории на хранене.

Това, което трябва да отбележим като негатив обаче, е преувеличената полза от мононенаситените мазнини. Има данни, че те може и да са свързани с отслабване в областта на пояса, но това все още е много спорно и не е доказано категорично.

Приемът на протеин на дневна база (около 22% от всички калории) е доста занижен и недостатъчен за някой, който е активен през деня, и напълно неподходящ за онзи, който тренира редовно и целенасочено.

Липсата на рестрикции при храните е чудесен начин за продължително задържане на вниманието, но означава строго броене на калории. Освен това предразполага към злоупотреби – мнозина не могат да минат с едно блокче шоколад, например.

Като цяло, можем да кажем, че "Диетата за плосък корем!" може да има ефект най-вече при хора, които не се движат. Но няма гаранции, дори при по-дълго следване, че реално и трайно намалява именно мазнините в областта на корема. Все пак знаем, че отслабване само в конкретни области на тялото на практика е невъзможно :)

Книгата може да се намери в английски вариант. Цената на изданието с твърди корици е около 8 щатски долара без доставката, мъжкият вариант е дори по-евтин. Готварските книги са по-скъпи, а онлайн варианта може да се тества безплатно за 21 дни. Всички издания можете да откриете тук.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май