Елементарната диета

Лесен за следване режим, който обещава до 25 килограма по-малко за 3 месеца
Елементарната диета

Съществува една световна несправедливост, с която модерният човек още не умее да се справя: напълняването е лесно и вкусно като двойна порция чийзкейк с боровинки, а отслабването изисква сложни калкулации, яко потене и доста време...

Да, режимите за отслабване могат да бъдат ужасяващо сложни, особено ако на някой му се налага да се отърве от повече килограми. Точно това се опитват да променят британският лекар д-р Джеймс Андерсън и диетоложката Нанси Густавсън със своята Simple Diet (Елементарна диета).

AmazonДвамата публикуваха своята диетична концепция в книга, озаглавена The Simple Diet: A Doctor's Science-Based Plan, което означава нещо като "Елементарната диета: Научно обоснован план от един лекар".

Основното в диетата е това, че тя наистина е елементарна и се подчинява на максимално опростени правила. Препоръчва се най-вече на хора със сериозни проблеми с теглото, тъй като инициира промяна в начина на живот изобщо, подобрявайки общото здравословно състояние.

Авторите й са на мнение, че стриктното броене на калории или измерване на порции е изключително досадно (факт!) и изисква твърде много внимание. Безкрайното готвене пък не е задължително, тъй като практически по всяко време и на всяко място могат да се открият подходящи готови храни.

Предписанията на д-р Андерсън и Нанси Густавсън са наистина елементарни. Те включват прием на протеин с всяко хранене, неограничени количества плодове и зеленчуци, зърнени храни.

Храненията са начесто, но задължително съобразени с начина на живот на всеки. Експертите дават възможност на хората, които не обичат или нямат време да готвят, да заменят определени хранения или част от тях с готови храни.

Освен това д-р Андерсън силно препоръчва протеиновите шейкове като добавка към основното меню и настоява, че е добре закуската да включва овесени ядки.

Като цяло, "Елементарната диета" се състои от 3 фази. Първата предполага прием на 3 протеинови шейка, 2 малки ястия и 5 порции плодове и зеленчуци дневно.

Ястията могат да се избират от списък с готови храни или да се приготвят вкъщи. Представляват различни видове меса, гарнирани с паста, определени зърнени и бобови култури и т.н.

Този начин на хранене може да продължи от един до три месеца и е добре да бъде придружен от интензивна физическа активност в рамките на поне 30 минути дневно.

Авторите обещават намаляване на теглото с до 25 килограма за този период.

Втората фаза продължава до шест месеца, а целта й е трайна промяна в начина на живот и хранителните навици с цел задържане на постигнатото тегло и дори допълнително отслабване.

Режимът този период отново се състои от 5 порции плодове и зеленчуци и 2 шейка, но ежедневното меню се разширява с повече месо, млечни продукти, зърнени и бобови храни.

inm.comВ третата фаза течните хранения са пожелателни и могат да се използват в някои разтоварващи дни или в движение.

Книгата съдържа част, която мотивира читателите, обяснява основните заболявания, свързани с наднорменото тегло, и цитира купища изследвания на здравословна тематика. Друга част е посветена на упражнения и тренировки, а трета представлява списък с подходящи храни, протеинови шейкове и вафли.

Нашият коментар: "Елементарната диета" определено е проамериканска и това е неизбежно. Голяма част от предложените готови продукти в нея са абсолютно недостъпни за европейците, какво остава за нас, българите.

От друга страна обаче, ние имаме много повече възможности да си осигуряваме качествена, локално произведена продукция и не разчитаме толкова на готови храни. Така че книгата може да бъде полезна и само с принципите на подбор на здравословни продукти.

Трябва да отбележим и, че авторите не предлагат някаква революционна схема за отслабване. Диетата им може и да няма супер стриктни правила, но все пак е ограничаваща: в първата фаза се залага на прием от около 1300-1500 калории дневно, което няма как да стане без някои рестрикции.

Все пак смятаме, че схемата би била от полза на хора с наднормено тегло, тъй като е дългосрочна и предлага възможност за трайни, здравословни промени в начина на живот.

Хартиеното издание е американско и може да се поръча от тук срещу по-малко от 11 долара, без доставката.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май