Защо кефирът помага за отслабване

Защо кефирът помага за отслабване

В съвременния свят все повече хора се стремят да отслабнат. Избират различни диети, лишават организма си от важни хранителни вещества, гладуват. Съществуват обаче и полезни начини, с които да се разделите с ненужните килограми от теглото си. Например чрез консумацията на кефир – киселомлечна напитка, която освен че ще ви помогне да отслабнете, ще ви осигури и много пробиотици, необходими за здравето на храносмилателната система.

Кефирът се получава от ферментирало с помощта на кефирени зърна козе, овче или краве прясно мляко. Често е сравняван с киселото мляко, тъй като има сходни с неговите свойства и вкус. Напитката е богата на протеини, на витамини К и C, както и на калций, фосфор и магнезий. В нея се съдържат около 30 полезни бактерии, които подпомагат храносмилателните процеси в организма. Именно въздействието на кефира върху храносмилането прави продукта подходящ за хора, които искат да отслабнат.

Как кефирът помага да отслабнем

Киселомлечният продукт подпомага загубата на телесното тегло, защото:

Пробиотиците в кефира забързват метаболизма, свиват мастните клетки и допринасят за пречистването на тялото от токсините.

Ежедневната консумация на напитката балансира микробиома на червата, като намалява подуването, запека, възпалението, а това подпомага отслабването.

Протеините, витамините и хранителните вещества в продукта засищат и контролират глада, което означава, че няма да преяждате.

Кефирът е с ниско съдържание на мазнини.

Напитката е богата на калций, а това, от една страна, е добре за здравето на костите, а от друга – чрез процеса термогенеза (метаболитен процес, който буквално означава производство на топлина в тялото) помага за разграждането на мазнините. Калцият влияе върху хормоните, регулиращи обмяната на веществата. Колкото по-бързо елементът се усвоява, толкова по-бързо се губят килограми.

Кефирът съдържа и аминокиселината триптофан, която действа успокояващо върху нервната система, а това е от значение за процесите, които са свързани с преминаването на храната през стомашно-чревния тракт.

В състава на киселомлечния продукт влиза и линолова киселина, която съдържа ензими, елиминиращи мастните клетки и ускоряващи метаболизма. 

Как да консумираме кефир, за да отслабнем

Освен като напитка, кефирът може да се използва и като добавка към дресинг за салати или основа за смутита, да се добави вместо мляко към зърнени храни.

Ако имате непоносимост към млечни продукти или не трябва да приемате такива по други съображения, може да използвате воден кефир вместо млечен. Той представлява смес от вода, захар и кефирени зърна. Характеризира се със силни антиоксиданти свойства и също е богат на полезни бактерии.

При избор на кефир с цел отслабване е от значение съдържанието на захар в продукта. Някои марки готов кефир съдържат толкова захар, колкото плодов сок, а за понижаване на телесното тегло е необходим кефир с ниско съдържание на захар.

Препоръчително е да приемате кефира вечер, защото калцият в състава му се усвоява през нощта.

Също така е желателно напитката да не бъде студена, защото в противен случай минералът няма да се усвои напълно, поради забавена обмяната на веществата.

Приемайте по 1 чаша (200 милилитра) кефир преди сън в продължение на седмица, като отпивате на малки глътки. След това направете няколкодневна пауза и повторете курса. Може да добавите по 1 чаена лъжица настърган джинджифил и канела на прах към напитката.

С кефир може да си направите разтоварване и пречистване, като известно време консумирате само млечната напитка. Подобен курс обаче не бива да продължава повече от 3 дни, тъй като продуктът не съдържа всички необходими на организма хранителни вещества и може да си навредите. В периода на разтоварването изпивайте по 1,5 литра кефир дневно, разделен на 5-7 приема. Маслеността му да бъде между 0,5% и 1,5%. Може да се пие и вода.

Странични ефекти и противопоказания за употреба на кефир

Храните и напитките, които съдържат големи количества пробиотици, могат да причинят храносмилателен дискомфорт, особено когато хората ги консумират за първи път. Страничните ефекти, като газове и подуване на корема, са често срещани. Възможна е и появата на диария, спазми, запек.

Ако решите да използвате кефира като средство за отслабване, е добре да го включите плавно в храненето си, за да може храносмилателната система да свикне с пробиотиците, които получава. Времето, необходимо на тялото да се приспособи, е от 2 до 4 дни. Консумирайте напитката ежедневно, но започенете с прием на малки количества, които постепенно увеличавайте.

Суров кефир не се препоръчва за прием от бременни и кърмещи жени, добре е те да приемат напитката след пастьоризация.

Ако страдате от чувствителен стомах, приемате медикаменти за лечение на определени автоимунни заболявания или гъбични инфекции, консултирайте се с лекар, преди да преминете към употребата на кефир.

Източник: Framar.bg

ключови думи:
кефир

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май