Защо са вредни транс-мазнините?

И как да ги избегнем
Защо са вредни транс-мазнините?

При проведен в офисни условия експеримент установихме, че 10 от 10 човека са наясно, че транс-мазнините са супер вредни и трябва да се избягват. Същите 10 души обаче нямаха и понятие защо е така. Тази статия е за тях и за тези от вас, които са любопитни да научат повече по въпроса. 

Какво представляват транс-мазнините?

"Мутанти" е може би най-доброто описание за тях. Мутирането им се дължи на процеса на хидрогениране, през който преминават. Хидрогенирането представлява добавяне на водород към мазнина от растителен произход. В резултат се нарушава оригиналната структура на мазнината и от ненаситена, тя се превръща в изкуствено наситена.

Какво ни причиняват?

Проблемът с транс-мазнините е, че тялото не знае какво да прави с тях. Или по-скоро, че си мисли, че знае. Наситените мазнини са важни участници в строежа на клетъчната мембрана и обвивката на невроните. Организмът ни припознава псевдо-наситените транс-мазнини и ги използва "по предназначение". Така се сдобиваме с хидрогенирани мембрани и обвивки, в следствие на което имаме нарушена клетъчна обмяна на веществата и неспособност на невроните да "комуникират" пълноценно. А това е предпоставка за редица сериозни заболявания.

Къде се съдържат?

Почти навсякъде, където имаме индустриално преработени хранителни продукти. Това включва маргарин, сладкарски изделия, понички, донъти, мъфини, биксвити, глазури, пайове, сухи пасти и кексове, козунаци, кроасани, крекери, чипс, хляб, растителни сметани (сухи и течни), пуканки за микровълнова, болшинството от предложенията на веригите за бързо хранене. Ако нещо е пържено в заведение, то почти със сигурност става дума за обработка с транс-мазнини.

Как да ги избегнем?

Най-добрият начин е да избягваме изброените по-горе "храни". Проверявайте етикетите за думи като "маргарин", "хидрогенирана/хидрогенизирана", "частично хидрогенирана/хидрогенизирана", "стеаринова киселина".

Има ли полезни транс-мазнини?

О, да! Това са част от мазнините, които се намират в млякото и месото. Те са естествени и се образуват в процеса на храносмилане, където участва водород. Имат редица ползи за организма, една от които е антиатерогенната (предпазват артериалните стени). Свързаната линолова киселина, по-известна като CLA е една от тези мастни киселини и е с доказан здравословен ефект.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април