Здравословно хранене по интуиция

Слушайте тялото си и никого другиго
Здравословно хранене по интуиция

Днес ми се иска да ви покажа една много несериозна картинка, зад които стоят няколко много сериозни послания. Преди да го направя обаче, се чувствам длъжен да направя четири важни уточнения, защото в противен случай рискувам да ви подведа с привидната несериозност на споменатото изображение. Ще се опитам да ги степенувам във възходящ ред според тяхната важност.

1. Не всичко, което се появява като картинка в интернет, е истина. Мисля, че не е необходимо да обяснявам защо.

2. Не всичко, казано от авторитетна личност, е истина. Особено, ако авторитетната личност не е експерт по темата, по която се изказва. Тук ще дам пример с Айнщайн, комуто се приписват всякакви цитати по въпроси, излизащи далеч извън експертизата му.

Например оная глупост за пчелите и хората. Или една друга глупост, според която Айнщайн не е ядял бъркани яйца. Дори и да приемем, че наистина е било така, това съвсем не означава, че в бърканите яйца има нещо лошо. Може би Айнщайн просто не е харесвал вкуса на бърканите яйца или е имал алергия към тях. А дори и да е вярвал, че са вредни, какво от това? Все пак става дума за проблем, който е по-скоро от компетенцията на диетолозите, а не на физиците.

3. Някои неща, казани от авторитетни личности, са истина, но само отчасти. Тук последното нещо, което искам, е да уроня нечий авторитет. Далеч съм от мисълта, че всички експерти в сферата на храненето и тренировките в интернет ви лъжат тенденциозно. Просто никога не трябва да подценяваме склонността на всеки един от нас да тълкува истините през призмата на неистините, в които самият той е избрал да вярва.

Ще се опитам да бъда по-конкретен. "Слушайте тялото си!" е един от най-добрите съвети, който можете да получите както в диетично, така и в тренировъчно отношение. Стигне ли се до това някой да ви обясни как точно да слушате тялото си обаче, нещата могат да поемат в много различни посоки.

Едни ще ви обяснят как е задължително да следвате интуицията си, стига тя да не ви подсказва, че ви се яде нещо мазно. Други ще ви уверят, че интуицията е супер до момента, в който ви подтикне да посегнете към сладкото. Трети се кълнат, че тялото ви знае най-добре, но някакси успява да обърка глада за репички с глад за месо. И така нататък, и така нататък...

4. Умереност преди всичко. Захарта не е вредна. Фруктозата няма да ви отрови. Нито пък наситените мазнини ще ви докарат инфаркт. Единственото вредно нещо е склонността ни да изпадаме в екстремни взаимоотношения с храните.

В единия край на спектъра стои страхът от консумацията на определени хранителни групи и вещества, който води до хранителни разстройства и недохранване. В другия край можете да откриете системната злоупотреба с хранителни групи и вещества в количества, надхвърлящи способността на тялото да ги използва по предназначение. Това пък може да стане причина за напълняване и всякакви метаболитни заболявания.

Казват, че в предговора на всички учебници по токсикология и фармация можете да прочетете сентенцията на Парацелз, която гласи: "Всички вещества са отровни. Няма такива, които не са. Само дозата разграничава отровата от лекарството".

Ако искаме да преиначим този цитат за целите на здравословното хранене, той би звучал по следния начин: "Всички храни са полезни. Няма такива, които не са. Само дозата разграничава храната от отровата."

Носи се слух, че една картинка казва повече от хиляда думи, но аз вярвам, че понякога е нужно да кажеш поне хиляда думи, за да представиш една картинка по подобаващ начин. Ето я и нея:1135620Wellness Punks

Това последното за броколите и бърбъна е пълна глупост. Разбира се, че ако не обичате бърбън, можете да го замените с ракия.  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 3
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 3
    от Не е посочен | 07.01.2014 | 12:40
    Отговор на коментар #2 от : Господин Терзийски, ако положите усилието да цъкнете на съответната препратка по-горе, ще откриете, че въпросното изказване вероятно не принадлежи на Айнщайн. Ще откриете и защо е глупаво, също така. Благодаря ви за отделеното време и за коментарите.
  • 2
    от Не е посочен | 02.01.2014 | 00:46
    Отговор на коментар #1 от : "глупост", или го прочетохте някъде?
  • 1
    от Не е посочен | 02.01.2014 | 00:45
    Господин Русев, вие сам ли определихте изказването на Айнщайн за пчелите и хората като

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април