Изцяло плодова диета? Вижте 8 минуса от нея

Изцяло плодова диета? Вижте 8 минуса от нея

Зимата все още е тук, но идеите за хубаво тяло през топлите месеци стават все по-натрапчиви в съзнанието ти, нали? И като заговорим за пролетта (а след това и лятото) сред най-популярните и лесно приложими диети се обособяват плодовите. При тях всичко, от което се нуждаеш, винаги ти е под ръка, но такава "система за хранене" не е толкова полезна, колкото изглежда.

Обикновено плодовата диета е седмична диета, която включва само плодове и то в малки количества. При нея често се наблюдава бързо намаляване на телесното тегло - до 5-7 кг на седмица. И това се дължи на калориен дефицит, но въпреки бързата загуба на тегло, такава диета има редица недостатъци.

Ето кои са основните минуси на плодовата диета:

1. Резултатът ще е временен, както след всяка друга нискокалорична диета. На фона на остър калориен дефицит теглото също рязко намалява, поради което се включва "гладният генотип". В този случай, с последващо връщане към обичайното хранене, съществува риск не само да си върнеш телесното тегло, но и да се увеличи.

2. В плодовете има много фруктоза, глюкоза и захароза, които при прекомерна консумация провокират панкреаса да произвежда инсулин отново и отново. Това води до инсулинова резистентност, когато се произвежда твърде много от този хормон. В този случай отслабването ще бъде още по-трудно. Освен това твърде много захар е вредно за зъбите ти.

3. Плодовата диета причинява хранителни дефицити. В плодовете практически няма мазнини и мастноразтворими витамини. По този начин може да се достугне до дефицит на мазнини и мастноразтворими витамини: витамин B12, D, E, омега-3 полиненаситени киселини. А растителният бета-каротин се усвоява по-трудно от витамин А, намиращ се в животинските продукти. Освен това ще липсват и някои микроелементи като калций, желязо, цинк, йод, магнезий.

4. Плодовете са само фибри и въглехидрати (и то бързи). Ако цялата диета се състои от плодове, тогава простите въглехидрати първо ще започнат да се отлагат в черния дроб и мускулите като гликоген, а след това ще се превърнат в резерви на мастните ти клетки. С фруктозата положението е още по-сложно - няма ензими, които да го разградят в тялото. Ако черният дроб не може да се справи с натоварването, част от фруктозата отива направо в мастното депо и се отлага в мастните клетки. Резултатът ще бъде обратният ефект: вместо да отслабва, тялото ти ще наддава.

5. Плодовата диета засилва гликирането – процеса на окисляване на протеините в организма. Което от своя страна се отразява на външния вид: еластичността на кожата намалява и бързо се появяват бръчки.

6. Диетата, базирана само на плодове, причинява повишено образуване на газове, подуване на корема, дискомфорт и болка. Освен това са възможни и поява на алергични реакции, непоносимост към определени плодове, в това число и горски плодове (например ягоди).

7. Ако говорим за фруктарианството като направление на веганството, при което се консумират само плодове, ядки и семена, рисковете са още по-големи. По правило това е хаотична диета без конкретна схема. В допълнение към вече описаната заплаха от кариеси, инсулинов дисбаланс и хранителни дефицити, такъв начин на живот неминуемо ще доведе до увеличаване на телесното тегло. Парадоксално е, че самите плодове са доста калорични и тъй като гладът се стимулира от хранителни дефицити, човек, който се храни по метода на фруктарианство, дори консумира повече калории, отколкото са му необходими. Това е особено опасно, ако водиш заседнал начин на живот.

8. Фруктозата забавя метаболизма на мазнините в черния дроб. От своя страна това води до затлъстяване на черния дроб и повишаване на риска от поява на диабет.

Източник: cosmopolitan.bg

ключови думи:
минуси плодова диета

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април