Как да върнем вкуса и обонянието след COVID-19

Как да върнем вкуса и обонянието след COVID-19

Често срещано усложнение след COVID-19 е загубата на способността за мирис и вкус. Понякога обонянието не се връща при хората дори няколко месеца след заболяването.

Специалисти съветват да върнете вкуса и обонянието с помощта на храна и подправки, разкрива e-zdravey.com.

Когато обонянието напълно изчезне, човек не усеща нищо. Дори изобилието от подправки няма да помогне. Обаче когато обонянието започне постепенно да се връща, тогава вече може да помогнете на организма да се възстанови. Например, добавете повече подправки към ястията си.

Добри помощници за възстаноняване на обонянието са:

карамфил,

канела,

кардамон,

чили и други люти подправки.

Специалистите също препоръчват да се откажете от мазни и тежки храни по време на възстановителния период след боледуване. Традиционните бургери е добре да се заменят с ястия от печени кореноплодни зеленчуци. Експерти отбелязват, диетичната храна е безвкусна, прекалено проста и затова не ви се яде. Но това не е тека

Рецепта

Сладки картофи, корени от целина и пащърнак се нарязват на едри парчета.

След това се поливат с чесново масло.

Добавят се сол и черен пипер и се пекат във фурната на 180 градуса за 15-20 минути.

Нарязани зелени подправки се поръсват отгоре. Ястието се доовкусява със зехтин.

ключови думи:
вкус Ковид-19 обоняние

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април