Колко ще напълнеете, ако не спите достатъчно

Колко ще напълнеете, ако не спите достатъчно

Ако сте човек, който се опитва да живее здравословно и да намали теглото си, то със сигурност знаете значението на качествения сън през нощта. Лошият сън може сериозно да повлияе на талията ви и дори може да саботира всичките ви усилия да постигнете желаната фигура. Липсата на достатъчно сън може да ви направи раздразнителни и по-склонни да консумирате повече калории, отколкото обикновено.

Как сънят е свързан с отслабването

Цикълът на съня влияе върху загубата на тегло по повече от един начини. Спокойният сън от 7-8 часа през нощта може да ускори метаболизма ви и да ви помогне да отслабнете.

Лошият сън може да намали скоростта на метаболизма ви в покой (RMR) – броя на калориите, които тялото ви изгаря, когато не се движите. Лишаването от сън може да увеличи апетита ви, което се причинява от два важни хормона на глада – грелин и лептин. Това ви прави по-склонни да залитате към изкушения и да приемате повече калории. Освен това, когато сте лишени от сън, е по-вероятно да направите нездравословен избор на храна.

Колко повече ядете, ако не сте се наспали?

Според метаанализ от 2016 г., публикуван в European Journal of Clinical Nutrition, хората, които не получават достатъчно сън през нощта, ядат много повече на следващия ден от обикновено. Ако го изчислим в цифри, това са средно с 385 калории повече, отколкото обикновено или половин килограм отгоре в рамките на 9 дни. Проучването също така показва, че хората, лишени от сън, консумират повече мазнини и по-малко протеини. Това е така, защото лошият нощен сън може да увеличи желанието за мазна храна. Това не е всичко, хората, които не са получили качествен сън през нощта, също се движат по-малко и изгарят по-малко калории през целия ден.

Извод

Ако искате да намалите теглото си или да запазите формата си, гледайте да си осигурите достатъчно сън през нощта – поне 7 часа. Хубаво е да си лягате и да се будите по едно и също време, тъй като това създава режим на тялото и му помага да извършва необходимите процеси.

Източник: Tialoto.bg

 
ключови думи:
отслабане сън

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април