Не съм дебел, имам едър кокал!

Реалност или поредното оправдание?
Не съм дебел, имам едър кокал!

Най-важното

- Кире, станал си ужасно дебел!

- Не е вярно, винаги съм си бил такъв!

- Снощи успя да счупиш три стола у дома... между другото, това, което в момента приближава към нас е китоловен кораб.

- Ъ-ъ, прадядо ми беше бронтозавър, наследил съм неговите кости.

Всеки си има по един приятел, който много държи да се знае, че теглото му се дължи на изключително масивен скелет. Винаги сме приемали подобни твърдения със смесица от снизхождение и насмешка, но се оказва, че в тях има доза истина.

Тя се крие във факта, че колкото по-тежък е един индивид, толкова по-плътни и дебели са неговите кости, особено бедрените. Учените, открили това обстоятелство, коментират, че то се дължи на по-големия товар, който костта трябва да понесе и на различния двигателен модел, който се наблюдава при хората с наднормено тегло.

Да, поради простата причина, че скелетът съставлява около 15% от нашата маса, той в доста голяма степен определя какво ще покаже стрелката на кантара. И за голямо съжаление на нашите приятели, напълняването не се дължи на големи и плътни кости, а костите стават големи и плътни заради напълняването.

Това е напълно естествено. Когато тренираме с все по-големи тежести, мускулите ни се принуждават да стават по-големи и по-силни, за да могат адекватно да посрещат нашите приумици. Когато ядем все повече и повече и това видимо ни се отразява, то тогава костите ни нямат друг избор, освен да станат по-големи и по-плътни, за да продължат да разнасят туловището ни наляво-надясно. Освен това, хората с наднормено тегло имат склонността да променят начина си на движение, което подлага скелета на нов вид стрес. Това е още един стимул за него да се промени, тъй като трябва да посрещне този стрес.

Ако идеята за "дебелия кокал" ви се струва привлекателна, но не искате това да се случи с цената на напълняване, бихте могли чисто и просто да тренирате достатъчно тежко и достатъчно редовно. Още през 19 в. един немски хирург на име Юлиус Волф е открил способността на костите да се ремоделират под въздействието на външно съпротивление и в днешно време тази теория е известна още като закон на Волф (Wolff's Law).

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май