Няколко трика как да не провалим режима си на хранене

Няколко трика как да не провалим режима си на хранене

Колко често се започвали диета и тя се е проваляла? Или пък сте опитвали да промените начина си на хранене към по-здравословен, но нещата отново не ви се получават?

Предлагаме ви пет съвета от диетолози, които ще ви помогнат да се храните правилно и в нормални количества, за да загубите излишни килограми само за няколко дни.

Така ще минимализирате рисковете да приключите поредния си хранителен режим преждевременно и по-лесно ще може да се нагодите към здравословна диета.

- Никога не пропускайте закуската

Като цяло преместете по-голямата част от храненето си в първата половина на деня. Логично е да се яде, когато тялото ни има нужда от енергия. Ако вместо закуска се пие чаша кафе, а за обяд се хапва само лека закуска, то вечерта вероятността да се наядете повече от нужното е почти на 100%.

- Не намалявайте порциите до критични размери

За да не се окаже, че в края на деня сте изяли твърде много храна, уверете се, че порцията ви не е твърде малка. Така ще избегнете онези малки, невинни похапвания, по време на които консумираме много повече калории, отколкото предполагаме. На всяко основното хранене трябва да ядете 200-300 грама храна. Така до нашия мозък стига "сигнал за спокойствие", тоест има достатъчно храна. Когато сме наистина сити, има по-малък шанс да прегрешим.

- Ако сте на ръба да се откажете, веднага изпийте чаша топла вода

Често, когато мислим, че сме гладни, всъщност ние имаме нужда да пием, а не да ядем. Всеки път, когато ви идва да хвърлите всичко по дяволите, просто преди това изпийте чаша топла вода или чай от лайка. Ако след 20 минути чувството на глад не изчезне, тогава наистина ви е време да хапнете нещо.

- Ако наистина искате сладко е по-добре да си хапнете, отколкото да се измъчвате

Шоколад, бисквити, пушени колбаси, осолени ядки... Тези храни възбуждат надбъбречните жлези и въглехидратната обмяна. Създайте си правило: ако наистина го искате, по-добре е да си позволите малко парче шоколад през първата половина на деня и да не се измъчвате. По този начин има по-малък шанс за извършване на "голямо престъпление".

- Не яжте само храни с ниско съдържание на мазнини

Диета с ниско съдържание на мазнини определено ще доведе до провал на диетата рано или късно. Мазнините са източник на изграждане на полови хормони и хормони на стреса. По-добре е да изключите нискомаслените храни от диетата си.

*Тази статия има само информативен характер. Ако имате нужда от диетично хранене заради здравословни проблеми, задължително се обърнете към лекар.

ключови думи:
диети

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май