Отслабване с въглехидрати??? Част 2

Запознайте се и с правилата на високовъглехидратната диета
Отслабване с въглехидрати??? Част 2

Преди време ви запознахме с въглехидратната диета, разработена от две американки – небезизвестната редакторка на списание Health Елън Кунс и диетоложката Франсис Ларджман-Рот.

Макар все още да не сме убедени в безболезненото й приложение, ще представим основните й правила. Според създателките на хранителния режим трябва да ги спазвате точно, ако желаете да свалите излишни килограми чрез прием на въглехидрати. Напомняме, че основният принцип в концепцията на въглехидратното хранене е консумация на храни с високо съдържание на резистентно нишесте и пълно въздържание от висококалорични храни.

Основното, към което трябва да се стремят диетиращите, твърдят Кунс и Ларджман-Рот, е да приемат минимум 1 грам устойчиво нишесте с всяко хранене. Крайната цел за деня е консумацията на това вещество да достигне 10 грама. Съдържащите въпросното нишесте храни трябва да заемат 1/4 от порцията ви по време на обяда и вечерята. Останалите 3/4 следва да бъдат запълнени от месо и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини, плюс плодове и зеленчуци.

Авторките на The Carb Lover’s Diet препоръчват подложилите се на диетата да водят дневник с храните, които ядат, като отбелязват в него всички с високо съдържание на устойчиво нишесте.

В подкрепа на това двете дами цитират различни изследвания по темата. Резултатите от тях показват, че диетиращите, които водят бележки за хранителния си режим, отслабват по-бързо от тези, които не записват какво ядат. Но това не е всичко. Оказва се, че воденето на дневник помага на хората, придържащи се към определена диета, да спазват предписанията й без да мамят.

Чудесно предписание на въглехидратния режим за отслабване е да се ограничат изкуствените подсладители, с което сме съвсем съгласни. Кунс и Ларджман-Рот включват тази препоръка с аргумента, че заместителите на захарта – стотици пъти по-сладки от нея, могат да увеличат желанието за консумация на сладки храни.

Диетата насърчава последователите си да приемат поне 8 чаши вода дневно (или около 2 литра), "за да не бъркат жаждата с глад". За съжаление това количество може да бъде недостатъчно, ако се движите активно и това важи с още по-голяма сила за летния сезон, когато дори най-сухолюбивите индивиди посягат по-често към водата.

На осмия ден след започване на диетата може да си позволите кафе или чай без подсладители, а ако държите на млякото към тях, е редно да добавите най-много две чаени лъжички обезмаслено такова. Авторките на The Carb Lover’s Diet допълват, че е добре да избягвате плодовия сок, алкохола и газираните напитки, дори и в нискокалоричен вариант, тъй като ще ви накарат да се чувствате подути.

Присъединяваме се към апела на двете дами: "Хранете се седнали!". Както правилно отбелязват те, консумирането в изправено положение предразполага към преяждане. Това пък води до усещане за тежест в стомаха и не е никак приятно. С други думи, важно е не само какво ядем, но и как го правим и дали изпитваме наслада от това.

Все пак, не можем напълно да се съгласим с втората заръка на Кунс и Ларджман-Рот, че диетиращите трябва да се хранят сами, за да не се увличат от апетита на околните. Компанията по време на хранене не е задължителна, но пък не е редно да се изолираме, за да предотвратим изяждането на няколко грама храна в повече. Освен това често разговорите по време на хранене ни помагат да ядем по-бавно и да усещаме навреме, че сме сити.

Е, разубедиха ли ви тези насоки или ви спечелиха за каузата на високовъглехидратната диета? Вече чакаме резултати и отзиви от смелчаци, решили да се подложат на нея :)

А ние скоро ще ви дадем и няколко рецепти със стабилно съдържание на устойчиво нишесте.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май