Офис-врагове на диетата: Колегата чревоугодник

Тъкмо имате хранителен план за последните 6 седмици преди ваканцията си и... се появява той!
Офис-врагове на диетата: Колегата чревоугодник

Работната атмосфера - динамиката в офиса, стресът от наближаващите крайни срокове или дори следобедната умора, често събуждат апетита ни. В такъв момент обикновено прибягваме до близкото магазинче, машината със солети и вафли или тайните запаси от джънк храни, дълбоко скрити в работното бюро.

Дори и да успеем да избягаме от горе изброените хранително-спасителни пунктове, то винаги ще се намери добър колега, който да сподели своята сутрешна или следобедна калорийна бомба с нас.

Освен тези "изкушения", в офиса винаги се намира някой рожденик с огромна торта или добър колега/колежка, решил да покаже какви невероятни домашни банички е направил за закуска. И точно тук диетата ни е изправена пред сериозен враг.

Ако вие сте от онези хора, чиято работа е подчертано активна и (завиждаме леко!) не сте приковани в офис, спокойно преминете към друг материал. Ако ли не, вижте как да се измъкнете:

Колегата чревоугодник

Той редовно идва в офиса с голям запас от хартиени торбички, пълни с тестени закуски или вафли, солети и шоколади. Или небрежно оставя безкрайно изкусителните лакомства на ръба на бюрото ви. Да, това безспорно е колегата чревоугодник - първият враг на хранителния ви режим.

Според д-р Майкъл Синклер, консултант-психолог в Лондон, този модел на поведение може да се дължи на чувство за несигурност сред колегите. "Захранването на офиса помага на колегата чревоугодник да добие усещане за лек контрол над част от работната среда и да се почувства необходим."

Но далеч не е изключено мотивът му да е много по-егоистичен. "Възможно е да опитва да се освободи от вината, предизвикана от неспособността да контролира собственото си тегло. Окуражавайки другите да похапват от лакомствата, той се чувства по-малко виновен и безсилен, защото не е единственият, поддал се на изкушението " допълва д-р Синклер.

Решението:

"Трудно е да откажеш, когато не искаш да обидиш човека отсреща", обяснява специалистът. Неговото предложение е да се поинтересувате от храната и съставките й (това предполага съпричастност и заинтересованост) и любезно да споделите, че точно сега сте започнали много строга диета или, обратното, тъкмо сега сте се нахранили.

За да сте още по-убедителни, запазете опаковки от шоколад, бисквити, вафли и др. на бюрото си. Според професор Браян Уансинк, който изследва поведението на хранене в университета Корнел, САЩ, доказателствата от скорошно похапване ефективно помагат за любезния отказ.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май