Офис-врагове на диетата: обядът на работното бюро

Хапването и работните задачи изискват различно време и пространство. Не подценявайте това
Офис-врагове на диетата: обядът на работното бюро

Често ли ви се случва да обядвате в работния си кът, докато проверявате последните си съобщения, довършвате доклад или уговаряте следващите си работни срещи? Време е за спешна промяна, защото това е враг номер две на хранителния ви режим.

Според проучване на компания, производител на почистващи препарати за компютри, 87% от британците, работещи в офис, не излизат за обяд. Те се хранят на работното си бюро, докато паралелно с това движат текущите си задачи.

Това изследване спокойно би могло да се впише и в типичния български офис. Безкрайните работни задачи, крайните срокове и, не на последно място, ожесточената конкуренция често ни принуждават да обядваме на работното си място или дори да хапваме на крак.

Тази ситуация обаче пречи на тялото да се фокусира въру храната и да праща адекватни сигнали на мозъка в тази връзка. Резултатът е, че или не разбирате кога сте сити и преяждате, или директно пропускате факта, че сте се нахранили (защото погледът не е бил фиксиран върху храната). Логично се появява и следващият проблем – обяд по бързата процедура води до излишна следобедна закуска.

Изследване, направено в Университета в Бристол, показва, че група от хора, които се разсейват по време на хранене, изяждат два пъти повече бисквити (или други джънк храни), след като са се нахранили, от тези, които са хапвали с наслада и на спокойствие.

Решението:

Доктор Сара Шенкер, британски диетолог, препоръчва да се храните по-далеч от работното бюро, а най-добре да излезте на чист въздух.

"Дори и да се преместите само на няколко метра встрани от мястото си, имате по-голяма възможност не само да се фокусирате над храната си, но и да й се насладите. Вследствие на това не само ще се заситите по-бързо, но и вероятността след час апетитът ви отново да се разбунтува е много по-малка".

Съветът на професор Роджърс, също хранителен експерт, е още по-драстичен:"Обещайте си никога да не ядете на работното си бюро. Възприемете ли веднъж това кътче като място за хранене, мозъкът ви ще го свързва винаги с храна, и следователно апетитът ще ви преследва постоянно".

А най-добре си вземете поне 30-минутна обедна почивка за пълноценно и здравословно хранене. И я прекарайте, по възможност, далеч от колегата чревоугодник ;)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май