Пробиотците - в бой срещу излишните килограми

Пробиотците - в бой срещу излишните килограми

Много хора ежедневно консумират калорична храна и остават стройни. Други непрекъснато се подлагат на диети, изтезават тялото си с физически натоварвания, но въпреки всички усилия, не отслабват. А дори и да успеят да свалят няколко килограма от теглото си, бързо ги възвръщат отново.

Според някои този феномен се дължи на наследствеността. Вероятно сте чували израза "генът си е ген". Да, но способността на тялото да съхрани стройността си не е въпрос толкова на генетиката, колкото на състоянието на чревната микрофлора – бактериите, които живеят в симбиоза с човека и участват активно в процеса на храносмилане.

Условно те се делят на два вида – полезни и вредни. Първите ускоряват обмяната на веществата и помагат за отслабване, а вторите – обратно – допринасят за натрупване на килограми.

Пробиотиците, за които предстои да говорим, се отнасят към полезната група. Те са "дружелюбни" бактерии, за които се твърди, че помагат в борбата с ненужните килограми. Някои изследвания потвърждават тази гледна точка.

Какво представляват пробиотиците?

Пробиотиците са живи микроорганизми, които са в състояние да възстановят чревния бактериален дисбаланс, а това от своя страна се отразява положително върху обмяната на веществата и допринася за отслабване. Освен това те намаляват чревната пропускливост, като по този неутрализират действието на молекулите, предизвикващи затлъстяване.

Тези полезни бактерии могат да се справят и с други проблеми, като диария, синдром на раздразненото черво, екзема, стомашно-чревни разстройства вследствие на продължителен прием на антибиотици.

Научни доказателства за действието на пробиотиците върху теглото

Не са много направените проучвания за преценка на възможността за използване на пробиотици за отслабване.

Резултати от едно такова изследване, проведено от японски учени, са публикувани в "Европейско списание за клинично хранене" през 2010 година. В продължение на 12 седмици 87 участници, страдащи от затлъстяване, ежедневно са изпивали по 200 милилитра киселомлечни продукти. При половината от тях напитката е обогатена с пробиотичен щам Lactobacillus gasseri SBT2055 (LG2055, а другата половина е контролна група. Изследването е показало общо намаляване на телесното тегло: с 8-9% загуба на висцерална мастна тъкан (най-нездравословната мазнина, която се натрупва около сърцето и други органи) и с 1-3% коремна мастна тъкан при хората, консумирали продукт с лактобактерии.

В "Списание по микробиология", издание от същата година, са публикувани резултати от още едно изследване, заради което учените създават специален щам лактобацили, съдържащ конюгирана линолова киселина. За нея по-рано е доказано, че намалява мастните натрупвания. Според авторите на труда специалните микроорганизми са най-ефективни в битката с наднорменото тегло.

През 2009 година според "Списание за стомашно-чревната хирургия" използването на пробиотици за отслабване е възможно при пълни пациенти, които неотдавна са претърпели стомашен байпас. Според резултатите от експеримента 44 души, получаващи освен стандартното лечение и много кисело мляко, след три месеца се радват на по-голяма загуба на тегло, в сравнение с контролната група.

Трябва да кажем обаче, че болшинството от подобни изследвания се извършват с финансиране от производители на пробиотични добавки, затова не може да се определят като независими.

Ако решите да използвате пробиотици с цел отслабване, може да опитате с натуралните източници на такива: кисело мляко, кефир, кисело зеле, кисели краставички, маслини. Хранителни добавки със съдържание на пробиотици може да приемате, ако менюто ви е бедно на ферментирали плодове и зеленчуци.

Възможни странични ефекти при прием на пробиотични храни

В сравнение с останалите хранителни добавки, пробиотиците изглеждат най-безобидни. Въпреки това е възможно появата на някои странични ефекти, като подуване на корема и повишено образуване на газове. Това важи и за консумацията на пробиотични храни.

Източник: framar.bg

ключови думи:
пробиотици

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май