Храната като лекарство: Детокс-диетата не означава глад

Храната като лекарство: Детокс-диетата не означава глад

Детокс-диетата означава на първо място прочистване на организма и едва след това - отслабване на тегло. Обикновено тя продължава 3-5 дни, но срокът є може да бъде удължен, ако сте готови да издържите. Но не повече от 10 дни! Този срок се смята максимален за здравословна детокс-диета - организмът се изчиства само от токсините и обновява кръвотока. Но преди да започнете, е важно да преминете през подготвителна фаза, която отнема поне три до четири седмици.

Месец преди началото на детокс-програмата изключете от менюто си храните с много калории. Постепенно намалявайте количеството на мазната, пържената и солената храна. 10 дена преди началото на детокс-диетата преминете на вегетарианско хранене и само веднъж седмично яжте нетлъста риба, пиле или козе сирене. За да привикнете към този режим, започнете да се храните по-често с по-малки порции и не яжте нищо след 20 ч. През подготвителния период забравете алкохола, сладкарските и тестените изделия.

Препоръчителни продукти по време на детокс-диетата са: броколи, ябълки, цвекло, аспержи, нар, сини сливи, грозде, водорасли. Можете да ги включите в менюто си още през подготвителния период.

По време на детокс-режима всяка сутрин започвайте деня с 250 мл вода със стайна температура, в която е добавен малко прясно изцеден лимонов сок. Пийте само вода и зелен чай, забравете другите течности, включително кафето. Изключете солта и подправките, а ако диетата продължава 10 дена, се откажете от тях само първите 3 дни, после сведете количеството им до минимум. Ако имате ниско кръвно налягане, ви е необходима морска сол, но в малки количества.

Диетолози препоръчват да се прилагат монодиети за детокс (на ориз, на зелени салати, на кисело мляко), но имайте предвид, че те не са балансирани и могат да навредят на здравето ви. Рискът не е много голям, ако говорим за 1-3 дни. Ако детокс-диетата продължава 7 и повече дни, е разрешено веднъж в седмицата да се включва в рациона едно белтъчно блюдо - риба, птица, козе сирене.

Плодовете трябва да се приемат 20 минути преди основното хранене, за да не създават процес на ферментация в червата.
Яжте неголеми порции с интервал от 3 часа. Приготвяйте храната на пара, варена или я яжте сурова. Пийте не по-малко от литър и половина вода на ден. Половин час преди хранене - чаша топла вода или зелен чай, същото количество и половин час след хранене. До обяд се постарайте да изпиете 1 литър вода, а следващия литър - не по-късно от 19 ч. Ако сте жадни и след това, изпийте не повече от 1 чаша вода 3 часа преди сън.

Най-добре е да правите детокс-диетата в неработни дни, тъй като ще са ви нужни почивка, по-дълъг сън и отсъствие на нервни дразнители. За жените е добре да правят диетата в първата фаза на цикъла, най-подходящи са 3-тият или 5-ият ден. Тъй като през втората фаза на цикъла се извършват процеси на образуване на мастни натрупвания и задръжка на течности, ефектът от детокса през тези дни на практика ще е нулев.

Излизането от детокс-режима трябва да бъде плавно и постепенно, както и навлизането в него. Затова след като свърши срокът на диетата, постепенно започнете да добавяте в менюто нетлъсти белтъчни продукти, малко сол и подправки, след това увеличете въглехидратната храна и плавно се върнете към обичайното си хранене, пише "Труд".

ключови думи:
детокс

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май