Ям много, но не качвам!

7 причини, на които може се дължи това?
Ям много, но не качвам!

Сигурно има не един или двама от вас, за които покачването на телесно тегло е предизвикателство. Започваме с уговорката, че тук ще си говорим за здравословно и качествено "напълняване", главно под формата на мускулна маса. В противен случай, имаме един единствен съвет за вас – погрижете се персоналът на всички заведения за бързо хранене в радиус 2 километра от мястото, където живеете да научи малкото ви име. За всички останали ще се опитаме накратко да очертаем възможните причини за настоящия проблем.

Възможна причина №1: Не ядете чак толкова много, колкото си мислите. Много хора са готови да се закълнат, че преяждат, докато всъщност едва се доближават до поддържащите си нива на енергиен прием. Внимателно преизчислете енергийните си нужди и си представете, че животът ви зависи от ежедневното им надхвърляне.

Възможна причина №2: Не тренирате достатъчно. При това положение вероятно виждате промяна, но тя не отива на добре, т.е. уплътнявате се на места, различни от желаните. Постарайте се да организирате физическата си активност по начин, който ще стимулира тялото ви в достатъчна степен да пренасочва допълнителната енергия (мазнини, въглехидрати) и градивен материал (протеин) за натрупването на мускули.

Възможна причина №3: Тренирате прекалено много. Тренировките не са игра на колкото повече – толкова повече. Идва даден момент, когато повече е равно на по-малко. Ако правите ежедневни обемни тренировки с тежести, комбинирани с високоинтензивно кардио и футбол в петък и събота вечер, много е вероятно по-скоро да разграждате, отколкото да трупате мускулно тегло.

Възможна причина №4: Не усвоявате това, което ядете. Напълно възможно е да ядете достатъчно, но калориите и хранителните вещества да не отиват по предназначение, ами да отиват... да кажем, че просто преминават през вас. Това може да се дължи, както на непоносимост към определени храни, така и на недостиг на солна киселина и храносмилателни ензими. Както писахме в поредицата за стомаха, подобен проблем може да бъде разрешен с елиминиране на храните, които не усвоявате добре, с допълнителен прием на пробиотици, пребиотици, храносмилателни ензими и солна киселина.

Възможна причина №5: Подложени сте на огромен стрес. Това е почти равносилно на причина №3. Наличието на силен ежедневен физически или психически стрес създава предпоставки за трайно завишаване на нивата на кортизол в организма. Кортизолът, от своя страна, е катаболен хормон, което означава, че мускулите ви са застрашени от разграждане.

Възможна причина №6: Не си доспивате или сънят ви е некачествен. Нали се сещате как изглеждаше героят на Крисчън Бейл в "Машинистът"? Направете всичко възможно да си осигурите минимум 6-7 часа качествен сън на нощ.

Възможна причина №7: Комбинация между 2 или повече от гореизброените.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май