Екзотичният плод аки - здраве от Ямайка

Екзотичният плод аки - здраве от Ямайка

Има един плод, който помага за понижаването на холестерола и подобрява здравето на сърдечно-съдовата система. Плодът аки има крушовидна форма, а едно от най-важните му свойства е способността да контролира нивата на кръвната захар. Аки представлява широколистно вечнозелено дърво, което е представител на семейство Сапиндови. То е символ на ямайската кухня. 

Тропическият плод е класиран от списание "Тайм" като една от 10-те най-опасни храни в света. Защо? Ако се яде преди да е узряло, аки може да причини т.нар. ямайска болест. Тя има неприятни симптоми, а в редки случаи може да доведе и до фатален изход.

Неузрелите плодове на аки съдържат отрова, така че трябва да се изчака, докато защитните шушулки на плодовете станат червени и се отворят сами. Годни за консумация са само жълтите арили, които обграждат винаги токсичните черни семена. Берат се само червените узрели плодове на дървото, защото, както вече казахме, неузрелите зелени плодове са силно токсични.

Плодът притежава висока хранителна стойност, тъй като е богат на есенциални мастни киселини, витамин А, цинк и протеини. Аки е известен и с лечебните свойства, които притежава. Богатото съдържание на влакнини в узрелите плодове помага при стомашно-чревни неразположения, стимулирайки перисталтиката. Наличието на фибри спомага за понижаване на холестерола и подобрява здравето на сърдечно-съдовата система. Едно от най-важните качества на растението е способността му да контролира нивата на кръвната захар. 

Узрелите плодове на аки са богати на сложни по химичен състав захари, които могат да предотвратят резкия спад или скок в нивата на кръвната глюкоза, които се получават при приема на обикновени захари. Аки има аналгетично, антипиретично и имуностимулиращо действие.

Плодът повишава здравината на костите, регулира кръвното налягане, подпомага храносмилането. Помага при ревматични болки, астма, главоболие, задържане на течности в организма, лош дъх, възпалителни процеси и кожни раздразнения.

За вътрешна употреба се използват само преварените узрели плодове на растението. Ат аки се приготвя и чай. Изсушените листа от растението се заливат с 500 милилитра вряла вода. Охлажда се и се консумира два пъти дневно. 

Чая от листата на аки се използва при настинки, стомашни раздразнения и астма. От шушулките на аки пък се правят сапуни. Зрелите плодове се консумират за понижаване на висока температура.

ключови думи:
плод аки

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май