Микротренировки

За заети, мързеливи и начинаещи хора
Микротренировки

Най-важното

Ако искате да почерпите допълнително вдъхновение за упражнения, които можете да правите навсякъде и по всяко време, посетете сайта Nano Workout. Не можем да кажем, че всичко там е добра идея, но определено има бисери. 

Колко време е необходимо за реализацията на една ефективна тренировка? Ами, зависи. Всеки по-конкретен отговор на един толкова сбъркан въпрос би бил долна лъжа. Но за да не ви оставям с празни ръце, а и за да мога да си завърша статията, нека поговорим в едни най-общи рамки.

За целта ще трябва да започнем със стъписващото признание, че не ви познавам лично и не бих могъл да зная какви са начинът ви на живот, хранителните ви навици, здравословното ви състояние, цветът на очите ви и други такива съществени подробности. Единственото, което бих могъл да предположа за вас, е, че се нуждаете от повече фитнес. Такъв, какъвто сме го дефинирали тук. А ефективната тренировка за постигането на подобни цели отнема по цял ден, всеки ден.

Усещам как вече се пресягате за жаргонния речник с намерението да ми пожелаете разни неща, затова бързам да уточня нещо важно. Хубавото на целодневните тренировки е, че за тях не ви е необходимо свободно време. Сега, лесно бих могъл да се опитам да ви накарам да си сгъвате и разгъвате тялото по предпочитан от мен начин за по 40 минути, 3 пъти в седмицата. Но знам, че вие няма да го направите. Има дни, в които и най-големият фитнес ентусиаст не може да отдели 40 минути за тренировка.

inm.com

А второто единствено нещо, което бих могъл да предположа за вас, е, че изобщо не сте най-големите ентусиасти. Вие сте средностатистически хора като мен, които искат да си вършат работата съвестно, да си почиват пълноценно, да се забавляват, да изглеждат и да се чувстват добре, ако може! Дори и да не сте, с тези 120 минути седмично едва ли ще си направите кой знае колко велика фитнес услуга, ако не изповядвате активно поведение през останалото време.

Ето защо и предложението ми към вас е за микротренировки. По цял ден, всеки ден. Всъщност, една от целите на сайта ни винаги е била да ви насърчим към подобен тип нагласа. Затова вместо да ви заливаме с тренировъчни програми, които никога няма да направите, по-скоро се опитваме да ви показваме различни движения, активности и нетренировъчни действия, които могат да бъдат изпълнявани между другото и с минимално оборудване.

Ако един човек няма навика да се движи редовно и му е трудно да се мотивира да започне, за него едва ли промяната ще настъпи с тренировката на Рони Колман или някое друго бодибилдинг величие. С други думи, той трябва да се научи да ходи, преди да тича и да изкачва по едно стъпало, преди да започне да взема по две на един дъх.

inm.comКолкото и засукано да звучат, микротренировките са нищо повече от това да се опитвате да използвате активно тялото си във всеки един момент от денонощието. Това може да означава какво ли не – да имате по-нестандартен подход към офисното обзавеждане, да ставате по-често от работното място, да използвате стълбите, да опитате някое ново упражнение, да яхнете велосипеда, да вървите пеша и т.н. Всяка форма на допълнително движение се брои, особено ако ви доставя удоволствие и досега не сте я практикували.

Проблемът на много хора се корени в разбирането, че могат да се променят от днес за утре. Макар и вероятно, това е изключително трудно. Най-голямата борба в преследването на фитнес целите е борбата със съзнанието и изхвърлянето на старите нагласи и навици оттам. Това не са неща, които могат да се случат за една нощ, а изискват малки неусетни подривни действийца по цял ден, всеки ден. Ако сте достатъчно последователни в тяхното практикуване, в един момент те ще се натрупат и тогава идеята да започнете някаква по-структурирана форма на трениране ще стане доста по-реалистична. А дори и да не стане, ще сте добили навик, който сам по себе си е далеч по-продуктивен от мисълта: "Трябва да направя нещо за себе си".  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май