Сила или маса?

Защо не и двете?
Сила или маса?

Едно от многото важни решения, които трябва да вземе един фитнес ентусиаст, е "за какво" да започне да тренира. Не "защо", а именно "за какво". Всеки начинаещ, който е поел по пътя на физическото величие, се е осведомил, че има тренировки (а и упражнения) за сила, за маса и за релеф. Не, че няма други, но това обикновено са трите най-често срещани тренировъчни цели. В зависимост от това, коя от тях преследваме, се ориентираме към съответния тип програма. И докато подобно разделение може да улесни хората във вземането на решения, то невинаги и дори доста рядко отговаря на реалността.

inm.comНа първо място е много важно да уточним, че такова понятие като упражнение и програма за релеф е крайно безсмислено, тъй като на практика релефът е нищо повече от нисък процент подкожни мазнини. Последният се постига най-вече с помощта на диета, а физическата активност има второстепенно значение и по никакъв начин не може да повлияе върху "релефността" на един мускул, каквото и да означава това. Наистина съществуват тренировъчни протоколи, които са в състояние да създадат по-голям енергиен дефицит, но за тях изобщо не е задължително да се вписват в класическата схема от 12 + повторения в серия, която все още е твърде често срещана в много от специализираните издания и форумите.

На второ място е още по-важно да акцентираме върху следното: това, че сила и мускулна маса са две различни понятия, в никакъв случай не означава, че те трябва да бъдат развивани по различен начин. Поради простата причина, че винаги, ама абсолютно винаги, силата на мускулите е правопропорционална на тяхната маса и обратното. Или с други думи:

  • За да бъде увеличена силата на един мускул, неговият размер трябва да нарасне

  • Увеличаването на размера на мускула неминуемо ще доведе до силов прираст

В този смисъл, ако искате да развиете мускулатурата си в максимална степен, то във ваш интерес е да се стремите да станете колкото се може по-силни. Ако ли пък основният ви приоритет е силата, тогава направете така, че да имате възможно най-големи мускули.

Тук трябва да уточним, че под маса не разбираме "напомпаните" саркоплазмени мускули, които са сравнително краткотрайно явление и наистина се развиват с класическите бодибилдинг протоколи от много серии и много повторения. Става дума за функционалното увеличаване на броя съкратителни протеини в мускула, които са отговорни за генерирането на сила.

inm.comВсеобщото разбиране е, че подобно увеличаване е ефект от тежки тренировки с малко повторения (под 8 или дори 6), но истината е, че то може да бъде постигнато по различни начини при различните хора. Единственото, което е необходимо, е начинът, по който тренирате, да ви носи нарастване на силата в дългосрочен план. Нито една статия или книга, за съжаление, няма да ви даде рецептата за това, а ще трябва да я откриете сами за себе си. И ще трябва да се въздържите да я натрапвате на останалите като единствена и неповторима, защото те вероятно са различни от вас.

В този смисъл, не бързайте да заключите, че двама души, които имат една и съща мускулна маса, са еднакво силни, или че двама души с едни и същи силови показатели са съпоставимо мускулести. Затова трябва и да избягваме сравнения, тъй като всеки идва на този свят с различен генетичен потенциал и структурни особености, а след това живее и се храни различно. Именно поради тази причина не е удачно да се прави паралел дори и между еднояйчни близнаци, защото през годините те най-вероятно са се раздалечили в навиците и общото си здравословно състояние.

Това е и причината, поради която много елитни бодибилдъри въобще не са толкова силни, колкото са някои силови трибойци. Повечето силови трибойци, от своя страна, не са от най-подходящите кандидати за състезание, на което се демонстрира физика. Но фактът е, че едни и същи физични закони се отнасят до всички ни, независимо дали сме културисти, трибойци, щангисти, футболисти, спринтьори, бойци или просто хора, които спортуват с надеждата да изглеждат и да се чувстват по-добре.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май