Тренират ли физически активните?

Тц!
Тренират ли физически активните?

Поводът за днешната статия е вчерашният разговор, в който аз и Петя си разменихме следните реплики:

  • Ама ти сега изобщо ли не тренираш?

  • Изобщо.

  • Е, поне караш колело всеки ден.

За някои от вас може и да е странно как е възможно да карам колело всеки ден и същевременно с това да не тренирам изобщо. Не е ли ежедневното велосипедиране една страхотна тренировка? С риск да се повторя – тц! То е физическа активност. Но, за да разберем защо, нека се опитаме да въведем малко дефиниции.

Активност: Състояние, в което някой е активен. С други думи – не е пасивен, прави нещо.

Баба ви е физически активна, когато плете. Вие сте активни, когато отивате пеша на работа, когато тичате, за да се скриете от дъжда, а също така, и когато тренирате.

Тренировка: Целенасочена и последователна дейност, която служи за подобряване на определени качества.

Важно е да се отбележи, че всяка тренировка е вид активност, но не всяка активност е вид тренировка. Така например, ако изкачването на стълби е физическа активност, то изкачването на определен брой стълби с максимална скорост е тренировка. Тичането след трамвая е физическа активност, но тичането, докато не окапете от умора е тренировка. Цепенето на дърва е физическа активност, докато упражненията със съпротивление, извършени по определен протокол (програма), са тренировка.

Естествено, има хора, които са изключително активни, и тренират, без да го осъзнават. Ако се върнем на диалога с колелото обаче, трябва да имате предвид следното: всеки ден аз карам велосипед горе-долу с една и съща средна скорост (18 км/ч) и покривам едно и също разстояние (10 км) по един и същи маршрут (вкъщи-офис-вкъщи). Вероятно първите няколко пъти, когато съм го направил, съм тренирал. Впоследствие тялото ми е свикнало с този интензитет, с въпросното разстояние и с терена. При положение, че не съм направил целенасочен опит да прогресирам, то понастоящем аз просто бивам активен.

Това е важно за тези от вас, които искат да променят някакъв аспект от физиката си, но смятат, че за целта е нужна само физическа активност. Съжалявам, но танците в събота вечер и разходките в парка няма да свършат работа. Разтоварването на един камион теракот също не е фитнес.

С това не искам да кажа, че активността не е от значение. В живота на много хора настъпва момент, в който те не могат или не желаят да намерят възможност за структурирани тренировки. За тях физическата активност е изключително важна. Тя е важна и за тези от нас, които тренират редовно, но прекарват останалата част от деня си седнали, т.е. за почти всички. 

В обобщение можем да кажем следното:

  • Не всяка активност е тренировка

  • Това, че тренирате, не ви дава право да се излежавате през останалата част от денонощието. А това, че сте физически активни, не означава, че малко тренировки няма да ви се отразят добре.

  • Опитайте да намерите време за поне две тренировки седмично. През останалото време се възползвайте от всяка възможност да се размърдате, особено ако изкарвате парите си със седене пред компютър. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май