"Вечни замърсители" съдържат две от три риби, 40% от яйцата и 25% от млякото

"Вечни замърсители" съдържат две от три риби, 40% от яйцата и 25% от млякото

Шокиращо замърсяване на европейските храни с така наречените "вечни замърсители" разкрива ново проучване на организацията за екологични кампании "Бъдеще за поколенията" (Générations Futures). Според данните две от всеки три риби, 40% от яйцата и почти 25% от млякото съдържат поне един от четирите най-опасни вида PFAS химикали, за които Европейският съюз е установил регулаторни ограничения.

Пер- и полифлуороалкилираните съединения, известни като PFAS, получиха прозвището "вечни замърсители" заради способността си да се натрупват във води и почви без да се разлагат. Изключително силната връзка между въглеродните и флуорните атоми ги прави практически неунищожими в природата.

Тревожни резултати от четири европейски държави

 

Организацията анализира официални данни от Германия, Дания, Нидерландия и Франция за 2023 година, като установи, че "69% от рибата, 55% от субпродуктите, 55% от мекотелите, 39% от яйцата, 27% от ракообразните, 23% от млякото и 14% от месото съдържат поне една от четирите категории вечни замърсители", посочва доклада.

Особено тревожно е, че само осем държави са представили данни на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) за миналата година. Сред анализираните страни Франция изостава значително от останалите три по ефективността на контрола.

Замърсяване на цялата хранителна верига

Основни категории сред изследваните PFAS са перфлуорооктансулфоновата киселина (PFOS), перфлуорираната карбоксилна киселина (PFOA), перхексановата киселина (PFHxS) и перифлуорононановата киселина (PFNA). Тези химикали се използват широко в промишлеността, включително в хербициди като флуфенацет, които наскоро бяха забранени в ЕС.

 

Вечните замърсители присъстват и в опаковки за храни и кухненски прибори, което поражда опасения за замърсяване на цялата хранителна верига. "Храната е определена от Европейския орган за безопасност на храните като основен източник на излагане на населението на вечни замърсители", отбелязва "Générations Futures".

Недостатъчно регулиране

Според организацията данните за съдържанието на PFAS в хранителните продукти липсват, а съществуващите регулации са "остарели и неадекватни за защита на здравето на потребителите". Сегашните норми водят само до "много малко" изтегляния от пазара, въпреки доказаните здравни рискове.

Изследвания свързват излагането на PFAS с риск от развитие на рак, нарушаване на имунната система, хормонални проблеми и репродуктивни затруднения. Особено уязвими са децата, чиито организми все още се развиват.

ключови думи:
замърсители риба

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Рак
22 юни – 22 юли