4 растения спасяват от мухъла и гъбичките вкъщи

4 растения спасяват от мухъла и гъбичките вкъщи

Много домакини с години се борят с мухъла и гъбичките в жилищата си. Проблемът най-често се появява през зимата, прави апартамента грозен и доста често оказва неблагоприятно влияние на здравословното състояние на обитателите на къщата. 

 

В неравната си битка с тази грозна напаст, някои решават, че трябва да направят ремонт. За съжаление обаче, и след него мухълът пак се появява.  

Оказва се, че проблемът може да бъде решен много лесно с помощта на няколко стайни растения. Специалистите отбелязват, че те подобряват въздуха в помещенията, като абсорбират токсините.

С помощта на листата си пък намаляват нивата на влага. А това помага да се отървете от мухъла, особено в зони като банята или кухнята. Между другото, изследвания показват, че в помещения с растения може да има от 40% до 60% спори на мухъл и бактерии. 

Ето кои стайни растения ще сложат край на мъките ви и ще ви избавят от плесента и конденза в жилището:

Спатифилум 

Спатифилумът (Spathiphyllum), наричан още женско цвете или лилия на мира, е едно от най-популярните многогодишни стайни растения. Експертите препоръчват да го поставите в спалнята. То понася добре сянката и обича висока влажност. И е идеално за места, склонни към образуване на мухъл.

Спатифилумът абсорбира влагата през големите си листа. Колкото по-голямо е цветето, толкова по-добре ще се бори с мухъла. Това растение също така ефективно превръща въглеродния диоксид в кислород и абсорбира неприятните миризми. 

Сансевиера

Сансевиерата, известна още като змийско растение, също се радва на голяма популярност. Дългите му плътни листа перфектно абсорбират излишната влага в къщата.

Растението се чувства добре в помещения с ярка светлина и висока температура.

Може обаче да се постави и в банята, където освен че ще се бори с мухъла, ще премахне и токсичните изпарения от почистващите препарати.

Дяволски бръшлян 

Това растение се смята за едно от най-добрите в борбата с мухъла. То е непретенциозно и е в състояние не само да предотврати образуването на мухъл, но и да премахне токсини като формалдехид и бензол.

Идеално е за банята или кухнята. Предпочита влажния въздух и не обича пряка слънчева светлина.  

Трябва обаче да сте много внимателни с него, ако имате домашни любимци, защото листата му са токсични.

Палма 

Това екзотично растение с пищни големи листа перфектно се бори с мухъла и ще разкраси всеки интериор.

Огромните му листа абсорбират цялата излишна влага в помещението и пречистват въздуха от вредни тежки съединения.

Палмите са подходящи и за офиси, в които има много хора, тъй като са в състояние да неутрализират лошите миризми

Източник: jenata.blitz.bg

ключови думи:
растения

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май