6000 крачки дневно ни държат във форма, хотдогът - убиец на сърцето

6000 крачки дневно ни държат във форма, хотдогът - убиец на сърцето

6000 крачки на ден ни държат в добра физическа форма, показва ново изследване. Досега нормата, определена от учените, беше 10 000 крачки на ден. За мнозина, свикнали с по-заседнал начин на живот обаче, това условие е трудно постижимо, изисква усилия и време, което няма как да отделят.

Анализ 

Чрез анализ на данни от десетки хиляди хора от четири континента обаче специалистите достигат до по-приемливо число – оптималното движение за деня изисква около 6000 крачки. Натоварването зависи от възрастта на човека, съобщава електронното издание ScienceAlert, позовавайки се на изследване, публикувано в Lancet Public Health. Специалистите са разгледали здравните досиета на 47 471 възрастни хора от Азия, Австралия, Европа и Северна Америка. 

Епидемиологът Аманда Палух от университета на Масачузетс в Амхърст и екипът й са изследвали повече от 2000 американци на средна възраст и са установили, че поне 7000 крачки на ден намаляват риска от преждевременна смърт с 50 до 70 на сто. За възрастни на и над 60 години рискът от преждевременна смърт се занижава при 6000-8000 крачки дневно. При по-голяма активност той спада още повече. 

Активност 

По-младите хора могат да правят и по-малко крачки на ден, но не са намерени и доказателства, че биха живели по-дълго, ако на ден изминават над 8000-10 000 крачки. Половинчасова интензивна физическа активност на ден може да е изключително благоприятна за хората, които седят по-дълго време. Тренировките при възрастните хора поддържат мозъка, сърцата и костите. Редовните разходки могат да ви предпазят от редица заболявания. Този навик ще държи далеч от вас диабета, заболяванията на сърцето, остеопорозата и хипертонията. Разходката ще окаже положителен ефект върху състоянието на ставите и гърба.

Хотдогът е убиец за сърцето 

Хотдогът и колбасите са убийците на сърцето. За това предупреждава американският диетолог Лорън Манакър. "Когато вземете предвид техния натрий, наситени мазнини и натриев нитрит като консервант, класическите хотдози са една от най-вредните храни за здравето на сърцето, които можете да ядете", обяснява тя. Същото важи и за много други видове готови месни продукти, включително шунката, наденицата, бекона и говеждото месо. Всички те допринасят за развитието на сърдечносъдови заболявания дори повече от червеното месо. Според Манакър отказът от телешки колбаси в полза на пуешки или пилешки колбаси няма да реши проблема, тъй като те също имат много вредни съставки. Единственият изход е да се ядат по-малко приготвени храни и полуфабрикати, смята диетологът. По-рано руската диетоложка Виктория Егорова призова да не се хранят малки деца с колбаси всеки ден. Според нея детето трябва да има разнообразно хранене, а ако говорим за колбаси, тогава те са по-добре не толкова често, пише "Телеграф".

ключови думи:
ходене

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май