Аспирин и чаша кафе срещу махмурлук

Може би действа, а?
Аспирин и чаша кафе срещу махмурлук

Чували сте за милион вълшебства против махмурлук, а някои от тях вероятно няма да изпробвате никога повече, нали? Добре ще направите, ако наистина оставите опасните експерименти зад гърба си. По-скоро пробвайте да се справите с последиците от препиването само с чаша кафе и аспирин.

Учени откриха, че кофеинът и антивъзпълителното действие на болкоуспокояващите лекарства могат значително да подобрят състоянието ви след алкохолен маратон. Експеримент с плъхове бил проведен в университета във Филаделфия, САЩ. Животните имали мигрена и за това им бил даден чист алкохол в малки дози. (Дори скромно количество алкохол може да причини главоболие при хората с мигрена).

Часове след това кожата около очите на плъховете станала чувствителна - знак, че вече ги боли глава. Учените побързали да облекчат страданието на гризачите и им дали кофеин и болкоуспокояващи, които бързо премахнали неприятните усещания.

Една от причините за махмурлука е ацетатът. Става въпрос за химическо съединение, получено вследствие разграждането на алкохола в черния дроб. При високи нива на ацетат тялото спира да гори мазнини, а използва за енергия предимно него.

Точно поради тази причина е добре кофеинът и аспиринът да се приемат около 4 часа след злоупотребата с алкохол, тогава когато нивата на ацетат започват да се покачват.

Американските учени открили също, че плъховете изобщо не били дехидратирани след малкия си принудителен запой. Този факт влиза в противоречие с теорията, че кафето не бива да се използва като лек срещу мархмурлук, защото се смята за диуретик и може да дехидратира организма.

Е, очевидно се намираме на ръба на нова дискусия, която, надяваме се, все пак ще даде правилния отговор на всичките ни въпроси, свързани с препиването.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май