Бедняшки токсини, богаташки токсини

Различно положение в обществото – различни токсини в тялото
Бедняшки токсини, богаташки токсини

Кажи ми какви токсини складираш в тялото си, а аз ще ти кажа какви са ти доходите... или поне така бихме могли да генерализираме изводите от изследването, което бе публикувано буквално преди няколко дни в списанието Environment International.

На първо време трябва да направим уточнение, че става дума за американци, чиито начин на живот предразполага към много по-голямо акумулиране на токсини, отколкото при средностатистическия българин. Според данните от изследването, в телата на хората отвъд океана има отлагания на химикали като живак, арсеник, олово, кадмий и бисфенол-А. Интересното в случая е, че се наблюдава значима разлика между видовете отрови, които се натрупват в зависимост от социалния статус на човек.

Токсините, които могат да бъдат открити в организма на богатите, по принцип се асоциират с предполагаемо по-здравословния начин на хранене и живот, изповядван от тях. Това са тежки метали като живак, арсеник, цезий и талий. Въпросните химикали се акумулират най-вече в рибата и ракообразните морски обитатели – храна, която не всеки представител на западното общество може да си позволи.

По-заможните хора се отличават и с по-високи нива на бензофенон-3 (познат още като оксибензон), който е активната съставка в повечето слънцезащитни кремове и е потенциален причинител на рак на кожата.

"Социално слабите" токсини, от своя страна, се асоциират по-скоро с наличието на повече пластмаса и цигарен дим в ежедневието. Тютюнопушенето отдавна е по-присъщо за по-бедните социални прослойки и по принцип води до завишаване на нивата на олово и кадмий в организма. Този обществен слой се характеризира и с по-високи натрупвания на бисфенол-А, присъстващ в много от опаковките в хранителната индустрия.

Изводът е, че недостигът или изобилието на средства сами по себе си не са достатъчни да гарантират на човек, че ще живее полезно или вредно. В крайна сметка всичко опира до изборите, които правим и средата, в която ги правим. Ако се държим като "западни" хора в един западен свят, ще носим в себе си една немалка част от неговите отрови. Много хора си мислят, че изкачването нагоре по финансовата стълбица автоматично ще им донесе по-добро здраве, но се оказва, че по този начин често заменяме един комплект боклуци за друг.

Още нови изследвания, пречупени през нашата гледна точка на: https://www.facebook.com/FitWell.bg

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май