Без синя светлина 2 часа преди лягане

Без синя светлина 2 часа преди лягане

Синята светлина, която се излъчва от енергоспестяващите крушки, телевизорите и компютрите, нарушава съня ни. Много проучвания вече я свързват с неспокойните нощи. Съществуват обаче няколко трика, чрез които може да си гарантираме спокоен сън въпреки техниката, ежедневните грижи и перманентния стрес около коронавируса.

Излагането на естествена светлина през деня е полезно, но облъчването с изкуствена вечер има обратен ефект. Това се дължи на ефекта върху циркадния ритъм на човека. Светлината подвежда мозъка да мисли, че все още е ден. Това намалява хормоните, които ви помагат да се отпуснете и да изпаднете в дълбок сън. Синята светлина – която електронните устройства като смартфони и компютри излъчват в големи количества – е най-лошата в това отношение. Тук попадат и телевизорите. Едно от най-добрите решения е да спрете да се взирате в мониторите поне 2 часа преди да си легнете. Ако у дома имате бебе, също избягвайте екрани и синя светлина, а ако можете вечер пускайте само червена светлина (с лампа), която ще успокои малкото дете.

Движението също е важно за добрия сън през нощта. Дори само 10 минути спортуване всеки ден могат значително да подобрят качеството на креватната ни почивка. Просто избягвайте да тренирате късно вечер, защото спортуването в късните части на деня може да има обратен ефект. Друг съвет за спокойна нощ е да скъсим дрямката през деня. Сиестата следобед е здравословна, но трябва да продължи по-малко от 45 минути. Иначе 10 до 15 минути сън през деня намаляват умората и стимулират креативността. Опитайте се да спите най-късно до 3:00 часа следобед. Определете си час на лягане и на ставане за всеки ден и го следвайте стриктно.

Храненето вечер е изключително важно за качествения сън. Не яжте след 18-19 часа. Избягвайте тежките и мазни меса, които ще ангажират организма с преработката им. Освен това според алтернативната медицина в червата се намира т. нар. втора нервна система, което също не е за пренебрегване. Четири часа преди лягане избягвайте консумацията и на подправки и големи количества захар. Това не означава, че не можете да хапнете нещо леко преди лягане. Ако искате спокойна нощ, забравете и за употребата на алкохол в големи количества, както и тютюнопушенето четири часа преди лягане

Съществуват няколко напитки, които успокояват нервната система и подготвят организма ни да премине от режим на бодърстване в режим на покой. Чаят от лайка е идеален избор. Той е прекрасно средство за намаляване на възпалението и безпокойството, които причиняват проблеми със съня. Чаят от лайка има и успокояващ ефект, което  се дължи на антиоксидантите в състава на билката. Редовното пиене на запарка с нея подобрява хроничното безсъние, показват скорошни изследвания. Отварата от валериана пък от векове се използва за успокояване на нервната система. Чаят от тази билка е много ефикасен при безсъние, нервност, главоболие, сърцебиене, предизвикано от стрес и нервно напрежение. Сред другите български билки са ментата и маточината, които имат фантастичен релаксиращ, антистрес ефект. Точно обратното действие пък има кофеинът. Ето защо поне шест часа преди лягане не бива да се приемат продукти с него. Тук не става въпрос само за кафето, защото той се съдържа в някои видове чай, шоколад и дори в сокове.

Милена Димитрова, "Телеграф"

 

ключови думи:
синя светлина

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април