Внимавайте! Тези продукти могат да ви разболеят през лятото

Внимавайте! Тези продукти могат да ви разболеят през лятото

Ако не внимаваме с храната през лятото, отпуската ни може да стане незабравима, прекарвайки я в тоалетната или в болницата... От високата температура, повторното претопляне и неправилното съхранение извън хладилника, бактериите и вирусите в храната бързо се размножават и стават причина за стомашно-чревни заболявания.

Най-застрашени са децата, колкото са по-малки, толкова по-тежко боледуват и бързо се обезводняват. Салмонела, дизентерия, хепатит А, вируси, стафилококови и коли инфекции се предават основно чрез храната. Кои храни са най-опасни през лятото?

Морски дарове

Това е най-бързо развалящата се храна. На всичко отгоре е и алергизираща и може да ви развали отпуската с повръщане, разстройство, обриви. Затова избягвайте морските деликатеси, особено ако детето е малко.

Ако то има и други признаци на алергия като сенна хрема, астма, атопичен дерматит, хранителна алергия, по-добре не рискувайте дори да опитва.

Другият проблем е, че не се знае как са съхранявани тези храни по заведенията. Вероятността да са пресни е малка, те са скъпи, не се консумират редовно и залежават.

Особено опасни са мидите, скаридите, суровата риба също не е безобидна. Внимавайте със сушито през лятото, вие може и да рискувате, но по-добре не го давайте на малките деца.

Яйцата

През лятото те могат да се превърнат в истинска бактериална бомба. Те са най-честия източник на салмонелоза. Избягвайте бърканите яйца,термичната обработка е недостатъчна за унищожаване на бактериите. Също и застройки, крем-карамел, кремове с яйца, палачинки, майонеза.

И докато вкъщи горе-долу контролираме качеството, в заведенията и особено на открито да давате храна с яйца на децата си е руска рулетка. Безвредни са единствено варените яйца, но твърдо сварени, не рохки. 

Плодовете и зеленчуците

Те са най-добрата храна през лятото, но и те може да са източник на зараза. По тях може да са полепнали яйцата на кучешката тения (особено нискорастящите и зелените подправки) както и други бактерии при неправилно отглеждане и съхранение. Затова мийте обилно плодовете и зеленчуците!

Това важи особено за село, когато децата по цял ден са на двора и си късат плодове направо от градината и то с мръсни ръце. 

Месо

И месото лесно се разваля в жегите. Избягвайте малотрайни колбаси и кренвирши. Ако може да се мине без колбаси, още по-добре. Съмнителен състав и много сол. Каймата също е нетрайна, приготвена на барбекю и "принцеси” в средата винаги остава недопечено месо, което означава зараза. Най-сигурно е варенето и продължителното печене във фурна. Не рискувайте с дивечово месо, то често е носител на трихинелоза.   

Бързи храни

Храна на улицата е нещото, което трябва да забравите през лятото. Бъдете сигурни, че хот-дог, дюнери, кебапчета, сандвичи, сладкиши, палачинки, наливни сокове, сосове и закуски са с променен състав само минути след излагане на жегата. Мухите, които кацат по тях, също разнасят болестите. Иначе прекрасният сладолед също може да крие опасности. Особено ако е размразяван няколко пъти или се пипа с мръсни ръце или прибори. 

Признаци на инфекции от храната са повръщане, разстройство, диария с кръв и слуз, температура, силна отпадналост. Най-опасни са стафилококите в развалената храна. Стафилококовото натравяне протича много по-тежко от вирусните и другите бактериални инфекции. Колкото по-малко е детето, толкова по-бързо търсете лекарска помощ, пише Една.бг.

ключови думи:
лато продукти

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май