Готова си за бебе? Ами сега?

Готова си за бебе? Ами сега?

Много често казваме думичката "да" през живота си. Но в някои случаи тази дума променя живота ни. Да – ще заживеем заедно, да – ще си вземем домашен любимец, да – ще се оженим и най-важното "да" – когато решите да имате бебе. Това значи, че и вие, и вашият партньор сте готови за най-голямата стъпка, която сте правили досега заедно. Честито! Това означава, че тепърва ви предстои най-вълнуващата и интересна част. За да мине тя "по вода" обаче, има няколко важни стъпки, които трябва да предприемете, защото пътят, който предстои, има психологически и здравословни аспекти, за които е добре да се погрижите. Да видим кои са най-важните, пише ohnamama.bg.

Говорете често и искрено с партньора си

Важно е да обсъдите сериозно с партньора някои от най-големите предизвикателства, с които се сблъскват родителите – като например как ще споделяте грижите за детето, какви са предимствата на работата срещу оставането вкъщи, кой с какво ще направи компромис и дали ще има кой да ви помага. Също така е добре да споделите родителските си методи и да изберете подход, за който сте на едно мнение.

Спрете вредните навици

 

 

 

 

Напълно ясно е, че след като видите двете чертички, ще спрете алкохола и никотина и ще намалите кофеина. Всъщност обаче, това трябва да се случи още с взимането на решението да имате дете. Пушенето може да повлияе на качеството на вашите яйцеклетки и на сперматозоидите на партньора ви – да не говорим, че увеличава риска от редица проблеми, след като забременеете.

Слушайте специалистите

Всяка жена иска да има хубава, спокойна и безпроблемна бременност. За тази цел трябва да се поинтересувате и да започнете да посещавате добър гинеколог, като разбира се, се вслушвате в съветите, които ви дава. Запишете си преглед поне три месеца преди да започнете опитите за бебе. По време на посещението си повдигнете всички въпроси, които имате относно забременяването, и се уверете, че не приемате лекарства, които влияят на плодовитостта.

Хранете се пълноценно и приемайте витамини

Правилното хранене е начин на живот, а не просто режим за няколко месеца. Тоест, за да се сте здрави и жизнени, трябва да промените хранителните си навици месеци преди да започнете опитите си за бебе. Това ще е полезно както за вас, така и за бебето. В менюто ви трябва да присъстват сезонни плодове и зеленчуци, повече полезни въглехидрати, витамини и минерали. Добре е към балансирания режим на хранене да добавите и специално разработен комплекс от витамини, богат на хранителни вещества.

Движете се повече

Сега е моментът да започнете да спортувате, ако досега не сте. Особено на етап планиране на бременността все още може да си позволите силови и кардио тренировки, които да ви помогнат за фигурата и да ви дадат енергия. След като започнете опитите, може да се запишете на плуване или специална йога – така ще упражнявате дишането си и ще сте в много по-добра форма по време на бъдещата бременност. Още повече – физическата активност помага и срещу напрежение – правете си дълги разходки, излизайте сред природата, а след това си давайте време за качествена почивка.

Бъдете спокойни

Положителната нагласа по време на цялото начинание е изключително важна. Бъдете спокойни и се отдайте само на хубави емоции. Вярвайте, че всичко ще бъде наред и че зачеването и периодът след него ще минат гладко. Не се поддавайте на депресивни състояния или на стрес, ако нещата не се получат от първия път – понякога това изисква време и ще стане, когато правилният момент настъпи.

ключови думи:
забременяване

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април