Домашна зелена аптека 1

Растенията – пречиствателните станции на въздуха
Домашна зелена аптека 1

Научни изследвания показват, че човек би могъл да оцелее в затворена бутилка, в компанията на няколко определени вида растения, които ще му осигурят необходимия свеж въздух. Е, ние не изгаряме от нетърпение да участваме в подобен експеримент, но ето с какво можем да се заобиколим у дома, за да се радваме на (почти) планински чист въздух. Плюс, ежедневни дози хармония и добро настроение :)

Знаете ли, че фикусът, палмите и филодендрона са истински пречиствателни станции на въздух? Драцената, азалията и мушкатото пък абсорбират токсините, които се отделят от синтетичните материали навсякъде в дома ни.

Nordic Bliss

За предпочитане е да имаме поне една саксия с цъфнало мушкато (Pelargonium peltatum). Традиционното българско растение не само отпъжда насекомите, но прави атмосферата свежа и ароматна. То е своеобразен енергиен филтър, тъй като обогатява въздуха с оптрицателно заредени йони, които са необходими, за да се чувстваме жизнени и тонизирани. Освен това се смята, че неутрализира вредното излъчване от съвременната техника – компютри, климатици и телевизори, и намалява концентрацията на прах в газообразната ни среда на обитание.

В контекста на вредните лъчения, от шипчетата на кактусите пък се отделят летливи вещества, които успокояват раздразнени и зачервени очи. Затова е добра идея да поставим един такъв бодливец близо до компютъра, особено когато прекарваме 2/3 от деня си пред монитора.

По-известното у нас като дяволски бръшлян (Epipremnum aureum) цвете е естествен зелен филтър, защото има способността да пречиства въздуха от формалдехид и други летливи органични химически съединения. Този вид бръшлян е лесен за отглеждане и веднага ще се превърне в личен, домашен експерт по пречистване на атмосферата.

Nordic Bliss

Индийските мечове (Sansevieria frifasciata) са идеалната компания за спалнята. Не само защото ще разкрасят и освежат интериора в помещението, но и защото през нощта растението вдишва въглероден оксид и издишва кислород. Озонирайки стаята по този начин, мечовете сътрудничат в мисията "пълноценен сън".

Холът може да се окаже най-подходящата зона за палма Арека (Chrysaidocarpus lutescens), тъй като през деня тя буквално се превръща във фабрика за кислород. Затова, ако я поставим на светло и слънчево местенце, тя ще си свърши работата напълно. А повече от всичко искаме да си осигурим здравословна среда вкъщи, нали така?

Хайде, ние отиваме да засадим лимонови семки! Ще разберете защо в продължението! ;)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април