Ето как да спрете хълцането за секунди

Ето как да спрете хълцането за секунди

На всеки му се случва от време на време да започне да хълца. Докато хълцането обикновено изчезва от само себе си в рамките на няколко минути, то може да бъде досадно и да пречи на храненето или говоренето.

Съществуват много трикове, които хората използват, за да се отърват от хълцане - от дишане в хартиена торбичка до изяждане на лъжица захар. Но кои начини са най-ефективни?

Няма много проучвания, които изследват ефективността от различни медикаменти за хълцане.

Какво причинява хълцането?

Хълцането е известно в медицината като "сунгулутус” и представлява внезапни, неволни контракции на диафрагмата - мускул, който участва в дишането и се намира между гръдния кош и корема, пише actualno.com. Когато има спазми, вдишването става внезапно и гласните ви струни се затварят, което предизвиква специфичния звук.

В повечето случаи хълцането се появява и изчезва бързо. Някои фактори от начина ви на живот причиняват хълцане, сред които:

 

  • прекаляване с храната или бързо хранене
  • газирани напитки
  • лютива храна
  • стрес и емоционални вълнения
  • алкохол
  • излагане на резки температурни промени.

Колко продължава хълцането?

Хълцането обикновено отзвучава в рамките на няколко минути. Ако имате хронично хълцане, което продължава над 48 часа, говорете с вашия лекар. Възможно е това хълцане да е симптом на заболяване, което изисква лечение.

 Понякога промяна в дишането или позата може да отпусне диафрагмата ви.

 Практикувайте контролирано дишане. Вдишайте, като броите до 5 и издишайте, като броите пак до 5.

Задръжте дъха си. Вдишайте голяма глътка въздух и я задръжте за 10 до 20 секунди, след което издишайте бавно. Повторете при необходимост.

Дишайте в хартиена торбичка. Поставете хартиена торбичка над устата и носа си. Бавно вдишвайте и издишвайте, докато торбичката се надува и изпуска. Никога не използвайте найлонова торбичка.

Прегърнете коленете си. Седнете на удобно място. Повдигнете коленете до гърдите си и и ги задръжте там за 2 минути.

Използвайте трика на Валсалва. Опитайте се да издишате, докато стискате носа си и държите устата си затворена.

Точки на натис

Точките на натиск са области от тялото ви, които са особено чувствителни към натиск. Прилагането на натиск върху тези точки с ръце може да помогне за отпускане на диафрагмата или стимулиране на блуждаещия или диафрагмалния нерв.

 Издърпайте езика си. Дърпането на езика стимулира нервите и мускулите в гърлото. Хванете върха на езика си и леко го дръпнете напред 1-2 пъти.

Стиснете носа си.

Масажирайте нежно каротидната си артерия. Имате каротидна артерия от двете страни на врата си. Това е, което усещате, когато проверявате пулса си, като докосвате врата си. Легнете, завъртете главата си наляво и масажирайте артерията от дясната страна с кръгови движения за 5-10 секунди.

    ключови думи:
    хълцане

    Добави коментар

    Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

    Хороскоп

    Телец
    21 април – 21 май