За животните и здравето: Котаракът

Мъркащо спасение
За животните и здравето: Котаракът

На пръв поглед изглежда, че кучето печели в класацията за най-"здравословен" домашен любимец, но... не е точно така. При по-внимателно вглеждане, става ясно, че притежателите на котки също могат да се похвалят с добро здраве и с дълъг живот.

В скорошно проучване борсови посредници с високо кръвно налягане били накарани да си избират за домашен любимец куче или котка. Странно или не, и двете животни успели да понижат кръвното налягане на участниците и да победят хормоните на стреса.

Нещо повече: оказва се, че при хората, които никога не са се грижили за мъркащото създание, съществува с 40 % по-голям риск от смърт вследствие на сърдечен удар. Това стана ясно от изследване, проведено в Минесота, САЩ.

С две думи: в случай, че имате хипер забързано ежедневие, съветваме ви да си вземете котка. Тези животни изискват по-малко внимание и едва ли ще ви се разсърдят много, ако се приберете късно вечерта, обясняват американски здравни експерти.

Котешки специалитет:

Когато нещо ви боли или сте разстроени, котките обичат да лягат до/върху вас и да ви "лекуват" по свой си начин. Да прибавим, че телесната им температура е около 38-39 градуса по Целзий, което означава, че са просто идеални за топлене.

Знаехте ли, че котката възпроизвежда околко 25 дицибела в секунда чрез мъркането си? Точно тази нейна "екстра" помага за понижаването на кръвното ви налягане. 

За съжаление, наистина има повече алергични хора към котки и по-малко към кучета. За това в избора си на домашен любимец заложете отново на някой късокосмест котешки екземпляр. Нашият фаворит си остава британската късокосместа котка.

А вашият?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май