За хората и летенето

Или страничните ефекти на придвижването със самолет
За хората и летенето

Най-важното

Избягвайте да пътувате със стегнати дрехи или с такива от изкуствени материи - това само ще ви създаде неудобства. Същото важи за неудобни или нови обувки.

Възглавничка за път ще снеме част от напрежението от горната част на тялото по време на сън.

Не пропускайте да се разтъпчете в самолета - поне веднъж на всеки 45 минути.

Пътуването със самолет си остава един от най-бързите, сигурни и комфортни начини на придвижване, особено когато става дума за далечни разстояния. Обаче хората не са съвсем пригодени да летят (меко казано!) и това е най-стресиращият за тялото транспорт.

Защо? Е, веднага ще обясним.

На първо място е атмосферното налягане, или по-точно промяната в него при излитане и кацане. То е специфично – равнява се на това при 1500-2000 м надморска височина, но се понася много добре от здрави пътници.

Хора със сърдечно-съдови проблеми, респираторни заболявания, смущения в кръвоноснота система или дефекти в средното ухо и/или околните структури, задължително трябва да се съветват с лекаря си преди полет. Различното атмосферно налягане може да причини сериозни неудобства и при някои ставни заболявания.

Най-неприятно е то за ушите, особено по време на кацане, и може да доведе до заглъхване, остра болка, а в определени случаи – и до разкъсване на тъпанчето.

За това авиокомпаниите, както и лекарите, предупреждават, че при полет пътниците не трябва да имат възпаления на ушите, носа или синусите, тъй като правят невъзможно изравняването в налягането. Това, от своя страна, може да има наистина сериозни последствия, както вече казахме.

При тежките случаи капки за нос или уши са задължителни, а при заглъхване и болка в ушите могат да помогнат често преглъщане, прозяване или имитирането му (чрез широко отваряне на устата), дъвчене на лютива дъвка и смучене на ментови бонбони, както и запушването на носа и издухването на въздух през него.

Следващата неприятна черта на летенето със самолет е сухият въздух в салона. Влажността в него най-често е около 20%, което е доста ниско, и може да причини сухота на очите и в устата и носа, както и обща дехидратация.

Специалисти препоръчват на хората, използващи лещи, да ги заменят с очила, особено при дълги полети. Овлажняващ крем за ръце и лосион за тяло ще предпазят кожата ви от изсушаване, а балсамът за устни спестява напукването им.

inm.comТук неизбежно трябва да обсъдим и храните и напитките. Най-подходяща е обилната консумация на вода преди, по време на и след полета.

Тежки храни, както и такива, които причиняват подуване на стомаха и образуване на газове, не се препоръчват – могат да доведат до сериозен дискомфорт. Същото важи и за газираните напитки.

Стимуланти като кафе и чай могат да причинят нервност, безсъние и т.н., които пък се отразяват на организма и след кацането. Алкохолът също не се препоръчва, защото може да завиши степента на общата дехидратация, ако не внимавате.

Не на последно място по важност ще отбележим и обездвижването, което при продължителен престой в седнало положение може да забави кръвообращението и да предизвика отоци в долните крайници, схващания и др. В много редки случаи може да доведе дълбока венозна тромбоза (ДВТ). Тя се изразява в съсирване на кръвта и образуване на тромби, които могат да имат крайно неприятни последствия.

С всичко, казано до тук, нямаме никакво намерение да ви плашим или да ви отказваме от летенето със самолет. Просто включваме предупредителна аларма, за да имате едно на ум, когато ви предстои пътуване по въздух. И ви пожелаваме комфортни пътешествия до далечни, екзотични места :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май