Защо броенето на калории и био храните не са ключ към отслабването

Защо броенето на калории и био храните не са ключ към отслабването

Когато става въпрос за намаляване на теглото, ние сме бомбардирани от различни видове диети, всички обещаващи да ни помогнат да загубим тегло. Орязването на въглехидрати от диетата, преброяването на калориите и генетичния профилир... Всичко това ви обърква, тъй като е пълно с противоречиви съвети за намаляване на теглото.

 

Генетикът д-р Джайлс Йео разкрива някои общи митове за загубата на килограми.

Мит 1 - Броeнето на калории е всичко, което трябва да направите

Основната истина за диетата е вярна - за да отслабнете, трябва да горите енергия, по-голяма от приетите от вас калории.

За съжаление, калориите не са точен начин да знаете колко поемате, казва генетикът.

Калориите, написани на опаковката, не са същите като калориите, които всъщност можете да извлечете от храната, което е нещо, което варира в голяма степен в зависимост от това как се обработва храната.

Например 100 г сладка царевица и 100 г царевица, превърната в тортила, имат същите калории, но тялото ви абсорбира много повече от тях.

Времето на прием на храната също е от значение.

Можете да ядете точно същото количество храна за обяд или вечеря, но тялото ви е по-вероятно да съхранява калориите от по-късната храна като мазнина, защото вашият метаболизъм е по-бавен през нощта.

"Така че недейте сляпо да броите калориите", казва д-р Йео.

"Отегчително и трудно, яденето на малко от всичко все още е верният отговор", допълва той.

Мит 2 - Телата ни трябва да ядат по същия начин като нашите предци

Една от най-големите тенденции за загуба на тегло е "Палео диетата", която твърди, че трябва да ядем като нашите предци-ловци-събирачи.

Това означава консумация на постно месо, риба, плодове и зеленчуци, които не са с нишесте, и избягване на "нови" храни като млечни продукти, зърнени храни и захар. Теорията е, че диетата е съвместима с нашия генетичен състав.

Това обаче не е вярно, твърди д-р Йео.

"Хората не са се развили, за да ядат само месо, ние се развиваме, за да ядем каквото и да е на разположение."

Зърнените храни не са сравнително ново допълнение към нашата диета. Има доказателства, че сме ги яли преди 30 000 години.

И дори ако спазвате диета на животинска основа, месото, което купувате в супермаркета, не е нищо подобно на това, което нашите предци са консумирали.

Това не означава, че няма да отслабнете с диетата, но д-р Йео вярва, че това се дължи до голяма степен на високото й съдържание на протеини. Протеинът засища и съдържа по-ниски налични калории. 

Мит 3 - Трябва да изместите мастните клетки

Когато се храните, всъщност не губите мастни клетки. Te просто се свиват. Това е добре за вас заради начина, по който изглеждате в огледалото, защото мастните клетки нямат безкраен капацитет. Когато напълнеете, те набъбват като балон, докато се напълнят.

Всяка следваща мазнина трябва да отиде някъде, така че свършва на места, на които не е предназначено да бъде, като например черния дроб или мускулите. Това засяга функцията на тези тъкани и органи.

"Тялото се трови от мазнини", казва д-р Йео.

Ето защо липосукцията е "едно от най-глупавите неща, които можете да направите", добавя той. Когато премахвате мастните клетки, намалявате способността на тялото да съхранява безопасно мазнините и увеличавате риска от диабет тип 2.

Мит 4 - В генeтичните тестове се крият всички отговори

Гените определено играят голяма роля в нашите размери и форма, казва д-р Йео.

Сега знаем, че има повече от 100 гени, свързани с теглото, влияещи на всичко, като започнем от това колко гладен се чувствате и стигнем до това колко бързо горите калории.

Не е чудно, че има бум на генетичните тестове, които обещават да ви дадат крачка преднина пред битката с килограмите, като предлагат персонализирани съвети за диета.

"Вярвам, че" перфектната диета ”за всеки от нас е някъде в нашите гени", казва д-р Йео.

За съжаление, обаче експертът мисли, че ние сме далеч от получаването на тази информация чрез тест. Д-р Йео посочва, че тестовете проверяват само шепа гени за всяка една черта и не са достатъчно усъвършенствани, за да обяснят как нашите гени взаимодействат с околната среда по различни начини.

Мит 5 - Трябва да ядете чисти храни

Игнорирайте онези жени, възхваляващи добродетелите на "чистите био храни" и детоксикирането на тялото.

"Няма научни доказателства в подкрепа на предполагаемите ползи от детоксикацията", казва д-р Йео.

Не е нужно да купувате скъпи режими за "почистване" по простата причина, че черният дроб вече ви детоксикира и то безплатно!

Всъщност някои "чисти режими" могат дори да затруднят работата на черния дроб.

"Плодовият сок съдържа много захар, а фактът, че е "естествено”, не го прави по-добър за вас, отколкото рафинираните продукти от газирани напитки", казва той.

Ако отхвърляте сериозни количества захар, всъщност поставяте черния си дроб под допълнително налягане.

 

Иронично е, като се има предвид, че едно от твърденията за почистващите свойства на сока е това, че дава почивка на черния дроб, пише  zdrave.to.


Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април