Защо са ти тези синуси?

Един от вероятните отговори гласи: „За да ти е гадно!“
Защо са ти тези синуси?

По дяволите, разболях се! Сега имам чувството, че някой ми е напълнил главата с памук, накиснат в топъл оцет, а за капак на всичко сякаш говоря със синусите си, за които знам, че е само въпрос на време да ме заболят. Ужасните синуси! В опит да държа врага върможно най-близо до себе си, отварям българската статия в Уикипедия и с ужас разбирам, че "те нямат някаква съществена физиологична роля". За какво са ми тогава, бе! Смутен прибягвам до съвсем леко по-подробната статия на английски, където поне има разни хипотезички:

  • Намаляване относителното тегло на предната част от черепа. Звучи чудесно, ама разни учени са си правили експерименти и са установили, че дори и това кухо пространство да е заето от пореста кост, главата ще натежи с едва 1%, което обезсмисля усилията на еволюцията в тази посока.
  • Увеличаване на резонанса. Да, ама защо в такъв случай има животни с огромни синуси, като жирафите, които мълчат като пукали? И защо котките вият като подивели противопожарни аларми?
  • Защита на мозъка срещу удари, попадащи в областите около носа. За това няма доказателства, но звучи добре. Само дето всеки, който се е бил някога през живота си или поне е гледал боксов мач, знае, че основният "амортисьор" за тупаници е самото носле. Ох...  
  • Топлоизолация на основата на мозъка, както и на зъбните корени и очите. За съжаление, не всички синуси граничат с мозъка, както и със зъбните корени и очите. Тези, които граничат пък, не фигурират при всички представители на бозайническото царство. Във всеки случай, затоплянето на вдишания въздух става най-вече по време на преминаването му през носните кухини, а не в синусите.

  • 500dc98c-7637-5b8b-7c27-bbe360c2e479inm.comДосадни твари!

    Спомагане на обонянието и/или дишането. Идеята тук е, че синусите затоплят и овлажняват въздуха (ако няма влага, обонянието се влошава). Някои вярват, че синусите служат като резервоар за миризми, като по този начин по-добра възможност на носа да си свърши работата. Това е възможно и някои животни имат обонятелни органи и в синусите. Но не и човекът. Освен това е изчислено, че тези кухини допринасят за не повече от 1% от влагата във вдишания въздух.

Казано накратко, науката засега се проваля с гръм и трясък в опитите си да обясни каква е ползата от синусите. Независимо от това, те са тук с някаква цел и докато не получим смислено обяснение, сме свободни да вярваме, че са изпратени, за да ни тероризират.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 2
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 2
    от Не е посочен | 14.11.2012 | 15:52
    Отговор на коментар #1 от : Ееее, а пък аз най-много обичам да реша, че съм написал нещо глупаво и някой да го изкоментира така, че да ми се прииска да го напиша още няколко пъти. Благодаря!
  • 1
    от Не е посочен | 14.11.2012 | 12:15
    Хахахах Най-обичам статии за някакви на пръв поглед глупави неща, а така интересно написани, че не само започваш да се интересуваш, а ти се иска да ги четеш по няколко пъти :D Браво!

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април