Здрав стомах – здраво тяло. Част 2

След "защо" има и "как"
Здрав стомах – здраво тяло. Част 2

В Част 1 ви запознахме със симптомите на нездравия стомах и значението на храносмилателната система за общото благосъстояние. След като създадохме известно притеснение сред някои от вас, считаме, че е редно да ви кажем и как можете да подобрите стомашно-чревното си здраве.

 

Какво можем да направим?

  1. Не приемайте антибиотици, освен ако не е абсолютно наложително. Освен, че унищожават "лошите" бактерии, те значително намаляват и "добрите" такива.
  2. Приемайте естествено ферментирали храни като кисело мляко, кисело зеле, кефир и др. Подобни храни са с пробиотичен характер и подпомагат развитието на здравословна флора в стомаха.
  3. Приемайте храносмилателни ензими.
  4. Временно елиминирайте от менюто си храни, които са потенциално проблемни. Такива храни са:
  • пшеница и други храни, съдържащи глутен
  • соя
  • млечни продукти
  • царевица
  • цитруси
  • яйца
  • всичко друго, за което подозирате, че може да ви създава неприятности

Добре е да се откажете от тези храни за период от 3 до 6 седмици. След това постепенно започнете да ги добавяте една по една обратно в диетата си. Например, започнете да ядете по 2 яйца дневно за период от 3 дни и наблюдавайте симптомите. Ако изпитате болки в ставите, главоболие, умора, гадене, проблеми със синусите и кожата, нарушен сън, това означава, че сте чувствителни към таза храна и е добре да не я приемате за период от минимум 6 месеца. След изминаването на половин година, направете повторен експеримент и отново наблюдавайте реакциите на тялото. Много често, поради възпаление на стомашно-чревната система, не толерираме храни, с които при други условия не бихме имали проблем. Обикновено по-продължителен период на въздържание и спазването на по-горните точки са достатъчни за пълно възстановяване.

 

Стомашно-чревната система е една от най-подценяваните системи в човешкото тяло. Почти всички от нас страдат от нарушени функции на стомаха в един или друг момент от живота си. Поради тази причина трябва да имаме готов план за действие, за да си гарантираме доброто здраве.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май