Здравният експерт, от който имате нужда, е...

... собственото ви тяло
Здравният експерт, от който имате нужда, е...

Скоро бях на рожден ден. Не ви го съобщавам, защото е голяма работа, а защото на въпросното парти срещнах една доста интересна персона – супер бърборко! Не, че не го разбирам – абсолютно същата съм, спирам да плямпам само когато съм в лошо настроение (добре, че рядко съм в такова).

В течение на разгорещения си монолог обаче, мистър "Аз говоря повече от теб" си позволи да засегне любимата ми тема за здравословен начин на живот. И тогава просто не можах да устоя на изкушението да го надприказвам.

Момчето се оказа спортист, луд фен на упражненията със собствено тегло, както и на източните бойни изкуства. А на всичкото отгоре – и вегетарианец на непълен хранителен режим.

Тъкмо си казвах наум, че като че ли сме от една порода, когато изведнъж осъзнах, че той открито рекламира собствения си начин на живот, както на мен, така и на останалите ни събеседници.

"В никакъв случай не яжте сладко. Захарта е отрова! Не е добре да смесвате определени видове храни, хранете се разделно! Вместо с тежести, правете упражнения със собствено тегло, защото са по-естествени за тялото...", такива неща говореше, и говореше. 

Както може да се досетите, по някое време съвсем целенасочено го прекъснах. Заявих, че всеки е свободен да се грижи за себе си така, както му диктува собствената му интуиция. 

Мистър Бърборко малко се смути, изгледа ме странно, смотолеви: "Да, точно така, права си" и отиде да... облъчва със здравословната си позиция други хора.

И не, че е сторил нещо твърде лошо. Просто смятам, че не е съвсем правилно да се изказваш толкова "експертно" по разни въпроси, особено по тези, свързани със здравето. Защото има вероятност да объркаш, да подведеш хората, които те слушат. И още по-лошото - да ги накараш да правят или да вярват в неща, които, всъщност, не са съвсем полезни за тях.

А ако на света има "експерт", на който бихме могли да се доверим безпрекословно, това е най-вече собственото ни тяло. Защото то много добре знае от какво има нужда, за да се чувства добре. Ще ни каже, ще даде нужния сигнал, ще се оплаче, когато го пренебрегваме. 

А дали ще го послушаме... Е, това е една друга тема =) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май