Искаш ли дъвка?

Лепкави факти и разтегливи размишления
Искаш ли дъвка?

Имаше време, когато дъвченето се беше превърнало в нещо като официален спорт за мен и връстниците ми. От събирането на картинки, през съревнованията кой може да натъпче повече дъвки в устата си, до кулминационното надуване на балончета, съпроводено с оглушително пукане и непоправимо омазване.

Бидейки привидно добра алтернатива на четката за зъби и що-годе ефективен убиец на скуката, дъвката е неизменна част от ежедневието и на възрастния човек. Всеки от нас познава поне един индивид, който сякаш е роден, за да дъвче и го прави, сякаш животът му зависи от това.

Дори и да се абстрахираме от лошото впечатление от един подобен навик, остава един много по-важен въпрос, който може би не е ставал предмет на вашите размишления. Все пак, дъвката е нещо толкова малко и незначително, пък и не е храна... но възможно ли е тя да оказва влияние върху здравословното ни състояние? Да видим...

Изкуствени подсладители и други химикали

Направете си следния експеримент. Опитайте се да прочетете на глас съдържанието на пакетче дъвки. За всяка съставка, която не можете да произнесете гладко, лапвайте по една дъвка. От сега ви обещаваме, че на края на експеримента лицето ви ще е пълно с дъвки и ще приличате на лакома катерица, попаднала на залеж от жълъди. Всичко това, което се опитахте да прочетете, но не успяхте, са между 3 и 6 вида изкуствени подсладители, няколко вида оцветители и аромати, пълнители, сгъстители и други понятни и непонятни като функция и формула ингредиенти.

Чао, храносмилателни ензими!

Може би не знаете, но способността на организма ви да произвежда храносмилателни ензими се амортизира с времето. Тялото ви секретира тези ензими всеки път, когато дъвчете дъвка, защото напразно очаква, че в него ще постъпи храна. Което си е живо разсипничество, както и да го погледнете.

Освен това, организмът се нуждае от време да "презареди" ензимните си резерви между храненията. За съжаление, когато уплътняваме това време в "преживяне", ние не му даваме този шанс и е много вероятно да не разполагаме с достатъчно ресурс за пълното храносмилане на следващото ядене. Това с течение на времето може да доведе до изключително неприятни стомашно-чревни проблеми или сериозно да влоши вече налични такива.

А сребърни пломбички имаме ли?

Може би най-добрата причина веднага да изплюете дъвката е наличието на пломби от амалгама в устата ви. Истината е, че лепкавата занимавка е в състояние да извлече живак от тях, който впоследствие постъпва в кръвообращението ви. Колкото по-продължително време дъвчете и колкото повече сребърни пломби имате в устата, толкова повече от невротоксина ще циркулира из тялото ви. Тук особено внимание трябва да обърнем на бъдещите майки, които често посягат към дъвките в опит да се преборят със стомашните киселини.

Добрите новини идват последни

За да приключим настоящия материал с позитивизъм, ще признаем, че освен рискове, дъвките крият и някои ползи. Те могат да се окажат добро решение след по-обилно хранене, когато допълнителната секреция на ензими определено ще ви е от полза. Дъвкането на дъвка в рамките на няколко минути след ядене спомага храносмилането и може да редуцира появата на киселини.

Освен това дъвката има удивителното свойство да създава измамно усещане за заетост, като по този начин ни разсейва във всякакви ситуации на скука или стрес. Това свойство може да бъде използвано като оръжие в борбата с тютюнопушенето или по време на диета.

Ментовите разновидности на това изделие са добър избор за страдащите от липса на апетит или за хората, които просто искат да повишат теглото си. Но тук винаги може да се прибегне до по-натурални варианти като свежа мента или тинктура от същата.

Пределно сме наясно, че животът ни нямаше да бъде същият без "отровите", от които зависим поради една или друга причина. Ако за вас дъвките са "по-малкото зло", в никакъв случай не бихме ви посъветвали да се отказвате от тях. Но ако са просто безцелно хоби, може би наистина е по-добре да подходите по-съзнателно към тях и да обмислите алтернативи. Като каубойското предъвкване на клечка, например ;)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 3
Подреди по: Най-нови
Най-стари

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април