Какво означават кошмарите ни?

Езикът на сънищата е езикът на подсъзнанието
Какво означават кошмарите ни?

Сънищата изтикват на повърхността вътрешните ни тревоги и трудности, като понякога ни посочват и начин за отстраняването им. Те могат да бъдат всичко - предупреждение, намерение, осъществяване на желание и винаги са преведени на символен език. Символът, от своя страна, ни управлява без нашего нание, чрез някакъв далечен спомен.

Известно е, че човек сънува средно по 45 000 часа. Това са 45 000 часа, в които се срещаме с истината за самите нас. Сънят ни показва какви сме в действителност и какви можем да бъдем. Той изразява нашите несъзнателни желания, обобщава преживяното, дори частично може да покаже бъдещето на база на сегашното ни поведение. Сънувайки, ние влизаме в един различен, мистичен и напълно парадоксален свят, в който всичко е възможно и често нещата нямат обяснение. За съжаление кошмарите също са част от тази имагинерна картина.

Пълноценният сън има няколко жизнено важни за организма функции: възстановява работоспособността, особено двигателната и нервната активност; възстановява основните механизми за обмяна на веществата; намалява разхода на енергия; извършва допълнителна обработка на информацията, постъпила през деня; увеличава защитните сили на организма.

Най-често срещаната причина за проблеми със съня се крие именно в начина ни на живот. Кошмарите също могат да се окажат причина, която дълго да ни лишава от полагащата ни се нощна почивка.

Нощните страхове измъчват не само децата, а и много възрастни. Когато тъмнината се свързва с редовно повтарящи се кошмари, то тя може да предизвика безсъние. За съжаление, сънят е едно изключително загадъчно явление, което все още не е изцяло изучено и изследвано.

Важно е да знаем, че кошмарите ни понякога могат да бъдат сигнал за здравословни проблеми. Затова е добре да се вслушваме в съня си, той би могъл да ни даде информация, която иначе трудно бихме получили.

И така, нека разгледаме деветте най-чести, и доста живи в повечето случаи, кошмара.

Застрелват ви

Сънувате ли, че някой ви застрелва с пистолет насън? Това е сигнал за вътрешни противоречия и несигурност. Такива сънища разкриват, че се чувствате жертва в определени ситуации, те изразяват вашата безпомощност по даден проблем.

Падащи зъби

Това е един от най-честите сънища, които получаваме. Тъй като липсата на зъби противоречи на естествената представа на хората за красота и сексуална привлекателност, подобни сънища могат да означават страх от отхвърляне или остаряване.

Проучванията сочат, че най-често жени в менопауза сигнализират за падащи зъби в сънищата си, вероятно заради безпокойството от преминаване в друга възрастова категория. При някои хора, най-вече тийнейджъри и младежи, могат да бъдат индикатор за ниска самооценка или липса на самоувереност.

В капан сте

Ако сънувате, че сте в капан или сте заклещени, това обикновено се обяснява с чувство за ограниченост и затвореност в работата, в личните взаимоотношения.

Изпитвате ли умора от монотонността в ежедневието и дали това не превръща живота ви в рутина? На първо място се отървете от наложените стереотипи в живота си, те пречат на развитието и движението напред. Направете си равносметка какво провокира рутината в живота ви, какви грешки допускате и какво трябва да промените, за да преодолеете проблема.

Давите се

Чувствате се претоварени от емоции и сякаш потиснати въпроси без отговор се връщат да ви преследват. Не прибързвайте в опитите си да разкодирате подсъзнателните си мисли и подхождайте с внимание и търпение. Ако в съня си се давите до смърт, тълкуванието се отнася до емоционално прераждане. Спасите ли се от удавянето, ще се спасите и от проблемите си.

Сънувате смъртта си

Колкото и странно да изглежда, този сън е натоварен с положителна символика. Да сънувате собствената си смърт означава, че ви предстоят големи промени. Стискаме палци да са само в положителен аспект!

Преследват ви

Ако ви преследват насън, може би избягвате ситуация, която смятате за незначителна. Бягството е знак за някаква форма на несигурност, безпокойство и вътрешни терзания. Сън, в който сте преследвани от животно, символизира собствения ви неразкрит и неподозиран гняв, представен чрез образа на животното. А може би бягате от първично желание или страх?

Неуправляема кола

Отказващите спирачки насън предупреждават за липсата на стабилност в живота ви. Нямате контрол върху нещата и затова трябва да предприемете драстични мерки. Ако сънувате, че колата не се управлява от никого, е най-добре да смените подхода и да поемете отговорност за собствените си постъпки.

Апокалипсис

Ако сънят ви включва края на света, това означава, че сте подложени на огромен стрес и вероятно се чувствате безпомощни и уязвими в определена ситуация. Постарайте се да си възвърнете вярата в чудесата, опитайте се да бъдете по-безгрижни и весели. Давайте си възможност за пълноценен отдих, за да се заредите с нови сили и енергия. Започнете да строите нови планове за бъдещето и тогава стресът безследно ще изчезне. 

Затруднено дишане

Този сън индикира, че се чувствате изтощени. Хора, страдащи от астма, често сънуват сънища, в които не могат да дишат. Симптоми на изтощение са:

  • апатия

  • непрестанна умора

  • бързо раздразнение

  • намалено ниво на концентрация

  • отлагане на работа

  • свръхактивност

  • работа над или под възможностите

Изпитан метод за справяне с изтощението и умората са прасковите (в качеството им на питателно и общоукрепващо организма средство). Ароматерапевтите твърдят, че ароматът на праскова е чудесен антидепресант, извежда от състояние на безразличие и апатия, стимулира умствените способности, подобрява паметта и концентрацията.

От друга страна, лечението с пчелни продукти (апитерапия) има хилядолетна история и доказана ефективност. Пчелното млечице, например, тонизира целия организъм и увеличава съпротивителните му сили срещу заболяване. Препоръчва се на изтощени хора, особено в период на възстановяване след прекарана болест. Наричано още "желе на кралете", пчелното млечице регулира кръвното налягане и нервната система. Определя се като коктейл от витамини и микроелементи, необходими за жизненото равновесие на организма.

Съществуват и много други методи за борба с безсънието. Един от тях е билковото лечение, друг е  хомеопатията (основава се принципа "подобното лекува подобно”). Други нестандартни начини за положително въздействие върху съня са чрез музика и цветове. Влиянието и на двете е много силно, независимо от възрастта, професията или образованието.

Само по себе си безсънието е стресов фактор, затова първата стъпка за справяне с него би следвало да бъде да не се страхувате от него. В случай, че не успеете да се справите със съня си, консултацията при лекар е повече от препоръчителна.

Иначе не е толкова важно какви методи за успокояване на съзнанието си ще изберете, важно е да преодолеете безсънието. Сладки сънища! :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май