Кожа с бронзов загар

Как да придобием и поддържаме здравословен тен
Кожа с бронзов загар

Най-важното

Бронзовият загар на кожата привлича погледите, кара ви да се чувствате по-уверени и красиви. Тенът обаче не е лесна и бърза работа – нито за придобиване, нито за поддържане. Затова ние ви предлагаме да научите повече за това как кожата ви да потъмнее здравословно и да остане с приятен загар не само през летните месеци.

За тена...

Тенът представлява потъмняване на кожата, в следствие на продължителното й излагане на UV лъчи. Проникването на тази светлина в кожата може да доведе до зачервяване, изгаряне, а при продължително излагане и до образуване на ракови клетки. Добрата новина е, че UV лъчите стимулират производството на витамин D, който е отговорен за растежа и правилното развитие на костите. Естественият тен се придобива от излагане на кожата под действието на слънчеви лъчи.

Солариумът или слънцето... или нещо друго

Терминът "солариум" произлиза от латински език и се свързва с големи тераси, на които римляните са се наслаждавали на слънчевите лъчи. Днес това понятие се отнася до уреди, излъчващи ултравиолетова светлина за придобиване на изкуствен тен.

1519229Thinkstock/Guliver

Съществуват редица хипотези относно начина на придобиване на бронзов загар. Радиацията на UVA-лъчите, които увреждат генетичния материал на клетката, е доста по силна от тази на слънчевите лъчи. Ако посещавате соларното студио често, кожата ви ще стане суха и дехидратирана. Освен това продължителното стоене в уреда за загар може да доведе до сериозни изгаряния и зачервявания. Това, което може би не знаете за този начин на придобиване на тен, е че солариумите имат и медицинско предназначение. Те са използват за лекуването на остеопороза, защото спомагат за натрупването на витамин D. Ако страдате от депресия, започнете да посещавате соларното студио. Там ще стимулирате организма си да отделя серотонин, който играе важна роля при регулирането на депресията, агресивността, съня и телесната температура. Ако смятате да се отдадете на почивка под слънчевите, летни лъчи, то задължително трябва да посетите солариума преди това. Така кожата ви ще придобие естествена слънцезащита. Освен това уредът позволява регулирането на светлина, което е важно, защото типовете кожа реагират различно на UV-лъчите.

Слънцето няма как да свети по-слабо заради хората със светла кожа. За сметка на това пък, много лесно можем да се предпазим от силата на вредните лъчи. Необходимо е да използваме слънцезащитни продукти. Това, което не бива да забравяме обаче, е:

- Всеки тип кожа има нужда от продукт срещу ултравиолетовата светлина, независимо дали е светла или тъмна. Просто трябва да изберем защитния фактор според цвета на кожата, като тези от вас, които имат светла кожа, трябва да нанасят продукт с най-висок фактор на защита;

- еднократното нанасяне на слънцезащитен продукт не е добра идея. Има опасност той да се отмие при влизане във вода, дори и на опаковката да е упоменато, че е водоустойчив. Нанасяйте няколко пъти продукта по цялото тяло, включително и по кожата на лицето.

1519235Thinkstock/Guliver

- Не забравяйте слънцезащитния продукт при облачно време. Ако сте решили да постоите навън, а времето е мрачно, намажете се с продукт, който да защити кожата ви от слънчевите лъчи. Не съществува понятие като "няма слънце" или "слънцето се скри". Лъчите на звездата на нашата галактика имат голяма проникваемост и някакви си облаци не са в състояние да ги спрат. Нито дори чадърът. Това, че сте под него, не означава, че до вас не достигат слънчеви лъчи, затова нанасяйте защитен продукт още преди да го разпънете, а не след това.

- Освен преди, използвайте козметични продукти и след излагане на ултравиолетова светлина. Те ще поддържат кожата ви мека и хидратирана.

- Избягвайте да събирате слънчеви лъчи между 11:00 и 16:00, тогава те са най-вредни, а тенът е нетраен.

1519226Thinkstock/Guliver

Освен слънчевите бани и процедурите в соларното студио, съществува и друг начин да се сдобиете с тен. Това е използването на козметични продукти. Съществуват спрейове, кремове, гелове, лосиони и мусове, с които можете да придобиете тен за минути. Те носят общото наименование "автобронзанти". Съдържат химични съединения, които се окисляват и придават на кожата бронзов загар. Така до достигане на максимално тъмен цвят на кожата си, вие ще наблюдавате различни нюанси.

Ако решите да използвате такъв автобронзант вкъщи, трябва да знаете, че е необходимо кожата да бъде добре ексфолирана преди нанасяне на продукта. Нанасяйте в посока от долу нагоре, за да избегнете разтичане и натрупване на продукта по свивките. Ако използвате спрей, най-добре е някой друг да ви напръска, за да бъде равномерно навсякъде. Не се обличайте веднага, изчакайте 20-30 минути продуктът да попие, иначе дрехите ви също ще придобият тен. Автобронзанта губи действието си до няколко дни, но има опасност да заприличате на петниста хиена, докато напълно се отмие от кожата ви. Това е така, защото не всички части на тялото са равномерно изложени на външни въздействия.

Ако имате някакъв повод и трябва задължително да впечатлите с прекрасен загар, но нямате време да посещавате соларното студио, посетете такова, в което предлагат тен чрез спрей. Оставете специалистите да си свършат работата и равномерно да разпределят "загара" върху кожата ви. Процедурата е по-скъпа от флакон автобронзант, но пък със сигурност ще бъде изпълнена качествено.

1519236inm.com

Придобиването на изкуствен тен с автобронзанти не нанася щети върху кожата, тъй като продуктите се отмиват с времето, а не се натрупват. За сметка на това тенът, получен от подобни продукти е нетраен, а избледняването му може да е свързано с появяването на петна в областите, които не се излагат на външно влияние.

Лятото не е единствения сезон, в който могат да ни забележат с тен. Бронзовият загар на кожата можете да поддържате през цялата година, ако посещавате солариум 1-2 пъти седмично за не повече от 5-7 минути. Винаги използвайте продуктите, които ви предлагат в соларното студио. Освен да увеличат ефекта от процедурите, те ще предпазят кожата ви от вредните ултравиолетови лъчи, ще я поддържат хидратирана и мека. А ако се придобили хубав тен през лятото, използвайте продукти за задържане на бронзовия загар. Те имат действие, което пречи на кожата да избледнее, без да са бронзиращи продукти.

1519222Thinkstock/Guliver

Правилното хранене също може да окаже въздействие върху бързината и интензивността на потъмняване на кожата. Храните, съдържащи бета-каротин и витамин А, стимулират производството на меланин, който е отговорен за почерняването. Жълто-зелените плодове и зеленчуци, както и оранжевите са богати на тези "компоненти" на тена.

Преди да пристъпим към новия цвят на кожата си...

... Трябва да знаем какъв точно е нашият тип кожа, за да изберем най-подходящия вариант за придобиване на загар. Също така е добре да се консултирате с дерматолог, ако имате лунички и бенки по тялото, или ако се появят такива след използване на някой от методите за почерняване. Това може да е стадий на някакво кожно заболяване. И никога не забравяйте да се предпазвате от ултравиолетовите лъчи!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април