Кой е най-подходящият магнезий за мен?

Кой е най-подходящият магнезий за мен?

Пазарът предлага разнообразие от хранителни добавки, което е чудесно. Да  имаш избор винаги е по-добре, отколкото да нямаш такъв! Но понякога това изобилие може да има отрицателен ефект и да ни постави в затруднение – как да изберем, когато има толкова много привидно еднакви опции?

Горното важи с пълна сила за добавките с магнезий. Ето защо тук ще изредим най-популярните магнезиеви добавки и ще посочим накратко техните предимства.

 

1. Магнезиев цитрат

Магнезиевият цитрат е една от най-популярните форми на магнезия в хранителните добавки, защото се усвоява изключително лесно в тялото.

 

Това е магнезий, свързан с лимонена киселина. Както се разбира от името й, тази киселина се среща естествено в цитрусовите плодове и придава характерния им кисел вкус.

 

Според проучванията магнезиевият цитрат е една от магнезиевите форми с най-голяма бионаличност, което значи, че се усвоява много лесно в храносмилателния тракт.

 

Магнезиевият цитрат се приема орално за възстановяване на понижени магнезиеви нива. Поради естественият му лаксативен ефект понякога се предписва в по-големи дози за лечение на запек. Някои го посочват като успокоително, което може да облекчи симптоми на депресия и безпокойство, но засега тези ефекти са повече хипотетични, отколкото доказани.

 

2. Магнезиев оксид

Това е сол на магнезия с кислород. Има бяла, прахообразна консистенция, но се предлага на пазара и под формата на капсули.

 

Според някои проучвания тази форма ма магнезий не се усвоява толкова добре в храносмилателния тракт, колкото цитрата например, затова не се прилага за превенция и лечение на магнезиев дефицит.

 

По-често се изписва за облекчаване на храносмилателни неразположения като киселини, нарушено храносмилане и запек. Някои специалисти го препоръчват за облекчаване на мигрена.

 

3. Магнезиев хлорид

Магнезиевият хлорид е форма на магнезий с хлор – нестабилен елемент, който се свързва добре с други елементи, включително натрий и магнезий.

 

Усвоява се добре в стомашно-чревния тракт, затова често влиза в състава на хранителни добавки за лечение на магнезиев дефицит.

 

Използва се също за направа на продукти за локално нанасяне, като лосиони и унгвенти. Кремовете с магнезий релаксират напрегната мускулатура, но не водят до повишаване на магнезиевите нива в организма. 

 

4. Магнезиев лактат

Това е форма на магнезий, образувана с млечна киселина.

 

Млечната киселина се образува в мускулите и кръвните клетки, използва се още като консервант и овкусител в хранителната промишленост.

 

Всъщност, магнезиевият лактат се използва по-често в хранителните продукти като регулатор на киселиността и за обогатяване на храни и напитки. По-малко популярен е като хранителна добавка за лечение на магнезиев дефицит.

 

Магнезиевият лактат се усвоява лесно в храносмилателния тракт, и вероятно е по-малко дразнещ от другите магнезиеви форми. Затова от него могат да се възползват хора, които трябва да приемат по-високи дози магнезий, а не толерират лесно останалите форми.

 

5. Магнезиев глицинат

Това е форма на магнезий с аминокиселината глицинат.

 

Тази аминокиселина участва в изграждането на протеините в тялото, но също така се съдържа и в много богати на протеини храни като млечни продукти, месо, риба, варива.

 

Проучвания при животни показват, че глицинът може да подобри съня и да подпомогне лечението на някои възпалителни заболявания, включително сърдечни болести и диабет.

 

Магнезиевият глицинат се усвоява лесно и вероятно има успокояващ ефект при състояния като безпокойство, депресия, стрес, инсомния. Научните доказателства за тези ефекти са ограничени, затова тепърва предстои да се потвърждават.

 

6. Магнезиев оротат

Магнезиевият оротат е магнезий с оротова киселина (позната още като витамин В13). Последната се среща естествено в тялото ни като градивна частица на генетичния материал.

 

Магнезиевият оротат е лесно усвоима форма и не притежава силния лаксативен ефект на останалите магнезиеви форми.

 

По-стари проучвания показват, че това съединение би могло да подобрява сърдечното здраве поради ролята на оротовата киселина в пътищата за производство на енергия в тялото и кръвоносните съдове. Затова е популярна сред състезаващи се спортисти и фитнес ентусиасти, но също така подпомага хората със сърдечни болести.

 

Тази форма на магнезий е значително по-скъпа от останалите и предвид малкото научни доказателства за ефектите й, повечето хора не я предпочитат.

 

7. Магнезиев сулфат

Тази форма е комбинация от магнезий, сяра и кислород. Популярна е като английска сол, тъй като притежава бяла текстура, много сходна до тази на обикновената сол.

 

Прилага се за лечение на запек под формата на капсули или разтворена във вода, но последната има неприятен вкус. Прекомерната или продължителна употреба може да бъде опасна.

 

Разтваря се във ваната за успокоение на напрегнати и болезнени мускули и облекчава стрес. Понякога се включва в продукти за кожа като лосиони и олиа.

 

Тази форма се усвоява доста добре през кожата.

 

8. Магнезиев L-треонат

Това е комбинация на магнезий с треонова киселина, водоразтворима субстанция, която се получава при метаболизма на витамин С.

 

Тази форма се усвоява лесно, а според проучвания при животни може би е най-ефективната форма за увеличаване на магнезиевите нива в мозъчните клетки.

 

Ето защо магнезиевият L-треонат често се използва заради потенциалните си ефекти върху мозъка и може да помогне за облекчаване на състояния като депресия, болест на Алцхаймер и свързано с възрастта отслабване на паметта.

 

9. Магнезиев таурат

Магнезиевият таурат съдържа аминокиселината таурин.

 

Проучванията показват, че достатъчният прием на таурин и магнезий има важна роля за регулацията на кръвната захар. Ето защо тази форма би могла да подпомага поддържането на нормални нива на глюкоза в кръвта.

 

Магнезият и тауринът помагат и за поддържане на нормални стойности на кръвно налягане. Проучвания при животни подсказват, че тази форма на магнезий би могла да подпомогне сърдечното здраве, но са нужни още доказателства, за да се приеме, че има подобни ефекти при хора.

 

10. Магнезиев малат

Магнезиевият малат съдържа ябълчена киселина, която се образува естествено в плодовете и виното. Киселината има кисел вкус и често се слага към храни за овкусяване или киселинност.

 

Според проучванията тази форма се усвоява изключително добре в храносмилателния тракт, поради което е добър избор за възстановяване на магнезиев дефицит.

 

Има данни, че има по-меко действие върху храносмилателната система, вкл. по-слаб лаксативен ефект.

 

Понякога магнезиевият малат се препоръчва за лечение на фибромиалгия и синдром на хронична умора.

 

Източник: afya-pharmacy.bg

ключови думи:
магтезий

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май