Лечение на ангина - практически съвети, аромотерапия, билки

Лечение на ангина - практически съвети, аромотерапия, билки

Какво представлява ангината

Ангината или острия тонзилит е възпаление на сливиците, разположени в носоглътката. Заболяването доставя много дискомфорт.

Ангина причини

В повечето случаи болестта ангина се причинява от стрептококи, стафилококи или пневмококова болест, които предимно попадат в гърлото (мръсни ястия и т. н.), които преди това използвани от болен с ангина. Появата на това заболяване може да се допринесе от всички видове дразнители, които систематично влизат в гърлото (прах, дим и т. н.) и наличието на назофарингеални заболявания (аденоиди и т. н.), при които назалното дишане е нарушено. Гноситинфламматори възпалителни процеси, протичащи в носната кухина, синусите и устата (кариозни зъби) също често водят до появата на възпалено гърло. Предразполагащите фактори за появата на възпалено гърло са обща или локална хипотермия, психическо прекомерно натоварване, инфекциозни заболявания, сенсибилизация на тялото и др.

Ангина симптоми

- остро възпалено гърло с болка при преглъщане

- слабост и общо неразположение

- увеличаване на лимфните възли

- повишаване на телесната температура до 38-39 C

- меко небце, възпалени сливици, обложен език в ранните дни на заболяването

Болестта винаги започва остро, с втрисане, повишена обща телесна температура, характерни болки в ставите, болезнени и увеличени регионални лимфни възли. Основните симптоми на възпалено гърло са доста подобни на симптомите на обикновена настинка, но с възпалено гърло е много по-силно.

Усещане за стягане през гърдите, придружено с болка, която се пренася към шията, челюстите и ръцете, особено от лявата страна. Може да се придружава още от виене на свят, гадене и затруднено дишане. При такива симптоми незабавно потърсете лекарска помощ. Ангината се причинява от спадане притока на кръв към сърцето и се увеличава, когато тази необходимост нараства, особено при пренапрежение, вълнение, стрес, високо кръвно налягане или структурни промени на кръвоносните съдове на сърцето. Ангината е началният признак за исхемичната болест на сърцето.

Видове ангина и техните признаци

Според съвременната класификация, в зависимост от тежестта на гнойно-възпалителния процес, ангинатта може да бъде:

Катарална ангина - най-лесният вид тонзилит с най-бързо възстановяване;

Фоликуларна ангина - за този вид тонзилит е характерно появата на гнойни везикули или фоликули по повърхността на сливиците;

Лакунарната ангина е по-обширна гнойна лезия на сливиците и се характеризира с тежък ход, често с развитието на усложнения;

Некротичната ангина е най-тежката форма на тонзилит и се характеризира с некротизация на сливиците.

Усложнения при гнойна ангина, лечение

Гнойна ангна в разговорната реч обикновено се нарича тонзилит, който протича с натрупване на гной в сливиците. Такава ангина включва фоликуларен и лакунарен тонзилит. При преглед сливиците са покрити с жълти мехурчета, при натискане се отделя гной. Гнойното възпалено гърло винаги е придружено от температура до 40 ° C, главоболие, силна слабост и пациентът може също да се оплаче от гадене и повръщане. В този случай обикновено шийните лимфни възли се увеличават. За лечение на гнойна ангина се предписват антибиотици.

Предпазни мерки при ангина

• Не пушете.

• Ограничете употребата на богати на мазнини храни (месото, пълномаслените млечни продукти, сладките, приготвени от мас, пикантните закуски, съдържащи мазнини, и пържените храни). Яжте разумни количества птиче месо, обезмаслено мляко, нискомаслено сирене и продукти, които се мажат. Подправяйте салатите и гответе със зехтин.

• Създавайте си навици за раздвижване: ходенето и плуването са от полза.

• Вземете мерки за ограничаване на стреса.

 

Лечение при ангина

Практически съвети при ангина

• Спрете пушенето.

• Ако получавате пристъпи нощем, повдигнете горната част на леглото с около 10 см, за да намалите налягането на кръвта в сърдечната област. Ако въпреки това отново получите пристъп, седнете на ръба на леглото с крака на пода, като по този начин позволявате на кръвта да се оттече в краката.

Билки при ангина

• Настойка от плодовете на глог тонизира сърцето и кръвообращението: 2 чаени лъжички плодове от глог се заливат с чаша вода, запарват се и се пие 3 пъти дневно (топло или изстинало).

Хранене при ангина

Неправилното хранене може да вдигне кръвното ви нилягане и да допринесе за нов пристъп на ангина:

• Намалете употребата на животински мазнини (съдържащи се в месото, млечните продукти и яйцата).

• Избягвайте солта.

• Увеличете употребити на целулоза, съдържаща се в зърнените храни, пресните плодове и зеленчуци.

• Редовно яжте риба (сардини, херинги, сьомга, пъстърва, скумрия).

• Включете в менюто си суров чесън.

Аромотерапия при ангина

• Етеричното лавандулово масло подпомага релаксацията: сложете 4-5 капки във ваната, за парна баня или на носната си кърпичка.

Хомеопатия при ангина

При силни пристъпи вземайте:

• Ако са придружени от страх и паника: самакитка (Aconite), колкото е нужно, докато изчезнат симптомите.

• Когато ви се струва, че гърдите ви са стегнати в железен обръч: широколистен кактус (Cactus grandiflorus), колкото време е нужно, докато изчезнат симптомите.

Билки при ангина

• Смята се, че ангината е застояла кръв и енергия в сърцето. Предписват се билки като клонки канела, шафран, корен от градински чай или голяма глава лук.

Рефлексотерапия при ангина

• "Загрейте" областите на белите дробове и сърцето върху стъпалото, като го държите с едната ръка, а с другата усилено го масажирате с длан или с юмрук.

• За да отпуснете централната нервна система, масажирайте пръстите на краката, като започнете с малкия пръст и стигнете до палеца. Масажирайте свода на ходилото с два пръста, в областта на гръбнака и опашката. Повторете същото с другото стъпало.

Упражнения при ангина

• Редовните упражнения подобряват състоянието. Особено добре се отразява ходенето. Все пак, преди да се отдадете на някакъв спорт, посъветвайте се с вашия лекар.

Традиционна медицина при ангина

• Лечението зависи от вида на ангината. Изписват се лекарства, които разширяват кръвоносните съдове и намаляват натоварването на сърдечния мускул: понякога се дават (В-блокери, за да намалят силата на ударите на сърцето; за понижаване на кръвното налягане се дават лекарства против свръхнапрегнатост, както и противокалциеви лекарства, които да намалят силата на ударите на сърцето.

Източник: bilki.bg

 

ключови думи:
ангина

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април