Месото – виновно за нарастване на смъртността сред по-бедните

Според “Индепендънт” колбасите и червеното месо убиват бедните в Глазгоу
Месото – виновно за нарастване на смъртността сред по-бедните

Некачествените колбаси и червено месо намаляват живота на бедните в Глазгоу, пише "Индипендънт”. Шотландският град е печално известен с огромните социални неравенства в него. 

"Хора, за които се очаква да живеят 54 години живеят на няколко мили от тези, които ще стигнат до повече от 80”, пише британското издание. 

Ново проучване показва, че една от ключовите причини за това е редовната консумация на евтино, преработено месо, най-вече от страна на бедните мъже в града. 

Миналата година Световната здравна организация разпространи свои проучвания, според които именно колбасите са откровено канцерогенни, а същото може да се каже и за червеното месо. 

Високите нива на фосфати именно в червеното месо водят също до преждевременно стареене и вредят на бъбреците.

Фосфат има в много храни, включително различни видове месо, риба, яйца, млечни продукти и зеленчуци. Прекаленото му приемане обаче намалява възможностите на имунната система.

1702561Pinterest

Въпросното проучване е проведено в най-бедните региони на Глазгоу от британската Национална здравна служба. Резултатите, публикувани в специализирания журнал "Ageing” (Стареене), предполагат, че фосфатите в консумираното от бедните червено месо ускоряват биологичното стареене на тялото. 

Хора в не толкова окаяни райони ядат същото количество червено месо, но и повече плодове и зеленчуци, които неутрализират ефекта. 

Причината за разликата обаче не е личният избор, а бедността, смята единият от авторите на проучването – проф. Пол Шилс от Института за ракови изследвания на Университета в Глазгоу. Според Шилс лошата диета на хората идва от факта, че много от тях не могат да си позволят по-добра. 

"Трябва да можеш да си позволиш качествена храна. Ако не можеш да си вземеш качествено червено месо без добавени вещества в него, си създаваш проблеми”, обясни Шилс. 

Според изследването връзката между високото ниво на фосфати и по честата консумация на червено месо я има само при мъжете. Най-бедните от тях имат 7,4% по-висок прием на фосфати от по-малко бедните. 

Според Шилс хората трябва да преосмислят идеята червеното месо да бъде част от всяко ядене.

Източник - БГНЕС

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април