Мисия „Неостаряване“: Свободните радикали

Какво представляват те и как да им противодействаме?
Мисия „Неостаряване“: Свободните радикали

Един от процесите с най-голям принос за стареенето ни на клетъчно равнище е оксидативният стрес. Това е другото име за пораженията, които телата ни ежедневно понасят от нестабилни съединения, познати като "свободни радикали". Теорията за свободните радикали гласи, че стареенето е натрупване във времето на увреждания, причинени от тях. Заради свободния електрон, който тези елементи съдържат във външната си обвивка, те са химически нестабилни и непрекъснато търсят начини да се свързват с други молекули, като по този начин нарушават целостта им. Можете да си го представите като злонрав моряк, завърнал се от дълго и самотно плаване и нахлул в първата пристанищна кръчма.

Знае се, че освен в стареенето, оксидативният стрес играе основна роля и във всяко дегенеративно заболяване като Алцхаймер, рак, сърдечно-съдови болести, диабет, имунна дисфункция.

Един от доказано ефективните начини за борба със свободните радикали е приемът на антиоксиданти. Действието на антиоксидантите може да бъде наблюдавано много лесно и в домашни условия. Знаете как, когато срязана ябълка бъде оставена на открито за известно време, тя потъмнява. Това потъмнявате се дължи именно на пораженията, нанесени от свободните радикали, които са навсякъде около нас. Направете следния експеримент – разрежете една ябълка на две половини. Оставете едната половина настрана, а другата намажете добре с прясно изцеден лимонов сок. Наблюдавайте коя половина потъмнява по-бързо. Точно така. Това е, защото лимоните съдържат витамин С, който е един от най-популярните антиоксиданти.

Растенията имат вградена защита срещу окислението, причинявано им най-вече от слънцето и въздуха. Пигментите, които придават синия цвят на боровинките и червения цвят на малините са именно тези химикали, които ги пазят от вредното действие на околната среда, и те могат да бъдат използвани за предпазване на нашите собствени клетки.

Едни от най-известните антиоксиданти, наред с витамин С, са витамин Е, минералите цинк и селен, както и множество съединения в растенията, познати като фитохимикали. Кверцитинът, например, се намира в цвеклото, ябълките и лука и има изключително силно антиоксидативно действие. Много потентен е и куркуминът, който се съдържа в куркумата – подправка, използвана основно за придаване на жълт цвят на храната в индийската кухня и вече широко разпространена и у нас. Като цяло, подправките са един от най-добрите източници на антиоксиданти. Животинските продукти също съдържат ценни антиоксидативни хранителни вещества като алфа липоевата киселина, например, чиито основни източници са органите – бъбреци, черен дроб, сърце.

Диета, богата на антиоксиданти от храни и хранителни добавки е една от най-ефикасните превенции срещу преждевременното стареене. Това е и основната причина хората, редовно консумиращи големи количества плодове и зеленчуци да се радват на по-добро здраве и по-продължителен живот.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април