Най-тъжният ден от годината: Депресията ни връхлита утре, на 17 януари

Най-тъжният ден от годината: Депресията ни връхлита утре, на 17 януари

Утре е най-депресиращият ден в годината. Британските учени са изчислили, че това е третият понеделник от януари. Това означава, че най-тъжният ден тази година се пада на 17 януари. Хората гледат на месец януари по два начина. За оптимистите той е ново начало, а за всички останали е изпълнен с неприятности мрачен месец. "Тъжния понеделник", както го наричат британците, носи депресия.

Причините за това са съвсем обективни. Телата ни са изморени от декемврийския алкохолно-шоколадов маратон, а портфейлите ни са изтънели. Сутрините още са много тъмни и слънцето е твърде слабо, за да регенерира нивата ни на витамин D. Затова съвсем естествено най-потискащият ден от годината е през януари. За най-набеден в това отношение се счита един от понеделниците от първия месец на годината. До този ден почти всички са нарушили новогодишните си обещания за промени. Макар и тъжният понеделник да се отбелязва всяка година, изборът на деня не е строго обоснован научно. Датата е изчислена от психолога Клиф Арнал по формула, отчитаща фактори като студено и влажно време, дългове, изминалите дни след Коледа, общото чувство за ниска мотивация. За да не изпадат в депресия в "тъжния понеделник", психолозите съветват в този ден хората  да загърбят новогодишната си диета и да започнат деня с обилна закуска. След това да си направят резервация за едно приятно пътуване. През целия ден да слушат хубава музика, а вечерта да прекарат с половинката си или  с верни приятели.

С Коледа отминава и времето на бясното пазаруване. Чрез него много хора се опитват да си купят емоции, вместо да си ги доставят. Именно това седи в основата на следпразничната депресия, отбелязва психиатърът д-р Веселин Герев. Обикновено по време на празниците, за да си достави човек удоволствие, си го купува. Съвременният човек не разчита толкова много на емоциите, които ще съпреживее със своите близки, приятели и познати, а на тези, които ще закупи под формата на подаръци. Това означава, че колкото повече подаръци се купят, колкото повече храна се набави за трапезата, колкото по-скъпи вещи ни обграждат, толкова по-щастливи ще сме, разказва още той. Броени дни след като празниците отминат, след като финансите са изчерпани и емоционалните очаквания, които са възложени на празника, не отговарят на тези, които са получени, тогава следва така нареченият период на разочарование или следпразнична депресия. Колкото й да е нелогично, именно в тази част от годината хората попадат в капана на така наречената предпразнична депресия. Психиатърът наблюдава повече от 15 години депресията, която идва след празниците. Този феномен лекарят нарекъл Коледен синдром. Тоталното разминаване между очаквания и реалност засилва депресивните нагласи и ако те не отзвучат в рамките на седмица, преминават в реална депресия, отбелязва още той.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април