Наркотиците, които бяха лекарства. Първа част

Едно време определено е било по-весело
Наркотиците, които бяха лекарства. Първа част

Думата "дрога" се употребява на Стария континент в смисъла на лекарство още от ранния ХІV век. Предполага се, че произходът й е холандски или немски и се корени в понятието droge-vate (сухи бъчви) или droge waere (сухи изделия), тъй като по онова време хората са се лекували предимно със сушени билки.

Наркотиците започват да се наричат "дрога" едва в края на ХІХ век, което си е цели пет века и нещо по-късно. Може би не е случайно, че горе-долу по това време във всяка аптека могат да бъдат закупени незаконни понастоящем неща като кокаин, хероин и метамфетамин.

Кокаинови капки против зъбобол

899368http://www.nlm.nih.gov/Факт е. Едно време малки и големи са приемали кокаина като обезболяващо. Самият Зигмунд Фройд е възхвалявал магическите му свойства в контекста на борбата с депресията и импотентността.

От 1880 година нататък много лечебни напитки включват в състава си кокаин и не след дълго редовните им потребители започват да изпитват смущения в апетита, проблеми със съня, делюзии и халюцинации. Отказът пък е свързан с много сериозни депресивни състояния. Кокаинът е забранен в началото на 20 век, но каналите за незаконното му разпространение се развиват доста бързо и немалко хора продължават да се "лекуват" с него.

Хероин. От Байер.

899366dogeatdogma.blogspot.comДа, изобретател на хероина е фармацевтичният гигант Bayer. През 1898 година компанията започва да го маркетира като средство за потискане на кашлица, както и като по-ефективно и по-безопасно обезболяващо в сравнение с морфина и кодеина. По време, когато навсякъде върлуват пневмония, туберкулоза и настинки, хероинът се превръща в хит на пазара, а хиляди лекари раздават безплатни мостри на клиентите си.

Няколко години по-късно се появяват първите истории за пристрастяване към лекарството и производството му е преустановено през 1913. В Щатите хероинът е забранен през 1924.

Хлороформ

899361www.pharmacytechs.netИли може би е по-добре да кажем Сироп за кашлица "Бял бор и катран", защото препаратът се предлага на пазара като част от този продукт за третиране симптомите на настинка и бронхит. Всъщност, още през 1847 година се знае, че хлороформът доста добре облекчава астматичните пристъпи и има чудесни обезболяващи свойства.

Малко по малко става ясно, че вдишването на лекарството може да убива, причинявайки спиране на сърдечната или дихателна дейност. Тогава хората се завръщат към добрия стар етер, но продължават да влагат хлороформ в продукти като вода за уста и някои мазила. После е установено, че веществото причинява рак в лабораторни животни и към края на ХХ век приемът му е забранен.

Морфин

899370xerposa.comПрез 1849 година госпожа Шарлот Уинслоу пуска на пазара своя "Успокояващ сироп". Съставките на коктейла са натриев бикарбонат и амонячна вода и той не би бил нищо скандално, стига в 100 милилитра от него да не се съдържаха близо 220 милиграма морфин. Той се рекламира като облекчаващо средство при никнещи зъби и дори една майка пише до Ню Йорк Таймс, за да сподели, че е "магически – детето ми заспа мигновено, без следа от болка или безпокойство". Някои от децата, лекувани с този сироп, така и не се събуждат. Американската медицинска асоциация го обявява за "бебеубиец" през 1911, въпреки че на английския пазар продуктът се разпространява свободно чак до 1930.

Ергоапиол (мораво рогче и апиол)

899372mum.orgСтава дума за лекарство, което се продава в началото на ХХ век против смущения в менструалния цикъл. Моравото рогче е паразитна гъба по някои тревисти и житни растения. Още от Средновековието се използва за спиране на кръвотечение след раждане и, в отделни случаи, за предизвикване на аборти. Доста е токсично и може да ограничи кръвообращението дотам, че да причини гангрена. Халюциногенно е.

Апиолът пък се намира естествено в листата на целината и магданоза. В малки дози води до помятане, но за сметка на това големи количества от него увреждат черния дроб и бъбреците. Натурална работа.

Знаем, че ви е харесало, затова ще има и втора част. Застраховайте се, че няма да я пропуснете, като харесате страницата ни във фейсбук.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април