Съвременните супермаркети са предпочитан избор на много хора, защото предлагат огромен избор от продукти.
Оказва се обаче, че не всички стоки в тях са безопасни. И тук не говорим за традиционно вредни продукти като чипс или сода, а за тези, които сами по себе си не са опасни, но губят качеството си заради условията на съхранение и обработка.
Ако не искате да пръскате пари на вятъра или по-лошо - да се лекувате от натравяне, е по-добре да запомните кои 10 популярни продукта никога не трябва да купувате от супермаркета.
  Зелена салата
  Опакованата и измита маруля е истински капан. Херметично запечатаните опаковки създават идеални условия за развитие на бактерии, причиняващи чревни инфекции. Ако салатата не е пакетирана, тя често
  се съхранява в хладилници за дълго време, където бързо губи свежестта си.
Затова най-добре пазарувайте зеленчуци на пазара. Там те винаги са пресни и без признаци на гниене.
  Ядки 
  Пакетираните ядки често са от стара реколта. При дългосрочно съхранение в тях може да се образува токсичен ензим, който може да причини сериозна вреда на здравето.
На пазара и в специализираните магазинчета ядките се продават насипно, което позволява да проверите качеството им както визуално, така и на вкус.
  Бутилиран чай 
  На пръв поглед това е здравословна напитка.
Съставът на подобни чайове обаче е доминиран от аромати и консерванти и в тях няма нищо натурално.
  Вакуумирано месо и мезета 
  При вакуумно опаковане мезетата губят своята свежест и се обогатяват с консерванти.
В специализиран магазин винаги можете да си купите прясно месо и да ги помолите да ви отрежат точното количество, от което се нуждаете.
  Печива с плодов пълнеж
  Красивите кроасани и сладкиши често съдържат плодови пълнежи със сгъстители, а не истински горски плодове.
  Смеси от подправки
  Готовите смеси от подправки могат да съдържат консерванти и заместители на скъпи съставки. На пазара подправките се продават на тегло, което ви позволява сами да създавате уникални смеси.
  Хляб  
  Хлябът от магазина често се прави от избелено брашно с добавени химикали.
Алтернатива е да вземете продукта от частни пекари, където се приготвя от натурални съставки.
  Готови салати 
  Срокът на годност на такива салати е неизвестен, а съставките им може да не са пресни.  
  Полуфабрикати
  Фабрично замразените храни винаги са загадка: какъв вид месо е използвано, колко време е съхранявано?  Именно по тази причина е по-добре да заложите на нещо прясно.
  Продукти "без глутен"
  Безглутеновите издлия са подходящи само за хора с непоносимост. За всички останали не са полезни, тъй като съдържат повече изкуствени съставки и калории.  
  Експертно мнение
  Лекарите гастроентеролози са категорични, че колкото по-свеж е продуктът, толкова по-добре.
"Избягвайте стари продукти с неясен срок на годност. По-добре е да изключите пакетираните храни като измита маруля, и да отдадете предпочитание на натуралните и пресни продукти", съветват те.
  Как да изберете безопасни хранителни продукти?
  За да направите това, е важно да се придържате към следните принципи:
  Прочетете внимателно съставките на продукта. Залагайте на продукти с минимално количество хранителни добавки, консерванти и други изкуствени съставки (бои, заместители на захарта и подобрители на
  вкуса, стабилизатори)
  Проверете срока на годност. Доверявайте се само на датата, отпечатана върху опаковката, но не и на стикерите, които често се залепват върху предишната, за да се продава остарялата стока
  Попитайте за сертификата на продукта или сканирайте кодовете на опаковката, за да получите подробна информация за произхода и състава на продукта, пише jenata.blitz.bg
 
                 
                 
                 
                 
                 
			 
				 
				 
				 
				 
                     
                     
                    

Добави коментар