О, не! Стрии

Какво са и как се появяват?
О, не! Стрии

С неохота отварям една особено горчива тема - тази за стриите. Онези бледи ивици, "пълзящи" като гъсеници по апетитните форми на жени и мъже. И въпреки, че те са по-скоро характерни за представителките на нежния пол, апелирам всички господа да проявят необходимата съпричастност към съществения козметичен проблем, защото и те не са застраховани.

Най-общо казано, стриите представляват паралелни линии от изтънена кожа с по-светъл цвят и лек гланцов отблясък, които с времето избледняват още повече и наподобяват белези. Възникват в резултат на непрекъснато разтягане на кожата, което, от своя страна, води до увреждане на влакна в съединителната тъкан. С други думи, дефект в еластичността на кожата, обикновено генетично предопределен. 

Обяснението

В най-простата си структура кожата се състои от два слоя – епидермис и дерма. Последната се намира непосредствено под епидермиса, изградена е предимно от съединителна тъкан, кръвоносни съдове, нервни окончания и влакна – еластинови и колагенови. Когато съединителните влакна са подложени на разтягане, те не могат да осигурят необходимата здравина и гладкост на кожата и се разкъсват. С времето, двата края на влакната се отдалечават и се оформя зона, в която епидермисът изтънява – на това място се образува стрия. И въпреки че сами по себе си стриите нямат особено значение в медицината и не засягат здравословното ни състояние, подобно нарушение в кожата обикновено намеква за някаква промяна в организма.

Ето защо въпросните белези се появяват най-често през пубертета при засилен растеж, по време на бременност, при рязка промяна в теглото, активна спортна дейност или прием на определени медикаменти (продължителна употреба на кортикостероиди и антидепресанти, например).

Засегнатите зони

Формират се на места с по-дебел слой мастна тъкан, като най-често това са гърдите, бедрата, седалището, частта около пъпа. А заедно с тях и мишниците, подмишниците, кръста и раменната област при мъжете. 

inm.com

Въпросът на въпросите

Обикновено хората се интересуват има ли ефективен и безопасен метод за премахване на вече образували се стрии. За съжаление, лечението им е истинско предизвикателство. Но за това ще стане дума по-нататък. 

Най-добрата превантивна мярка срещу появата на стрии, е избягването на внезапни и драстични промени в теглото, както и поддържането на еластична кожа. За целта, препоръчителни са използването на хидратиращи кремове и натурални масла, ежедневният прием на повече течности, ексфолирането с естествени съставки, редовното и разумно спортуване и, не на последно място по значение, балансираният хранителен режим. Това, според специалистите означава, че дневното меню е добре да включва храни, богати на протеини, цинк и витамини А, С и от група В. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април