Обреди за здраве на Гергьовден

За лечебната сила на росата, билките и люлеенето
Обреди за здраве на Гергьовден

Обичаме празниците! Особено Гергьовден. Освен, че се случва в един от най-хубавите месеци от годината, той ни дава троен повод за радост. Да, на 6-ти май честваме празника на Свети Георги Победоносец. Паралелно с това обаче, отбелязваме и Деня на храбростта и Българската армия, както и този на овчаря. Тоест, няколко хубави събития в едно. Не е ли страхотно, а?

Знаете, че днес семейството се събира на богата трапеза на открито, похапват се вкусни ястия и се правят все много приятни неща.

Освен всичко друго, на Гергьовден се извършват и немалко интересни обреди за здраве, с които възнамеряваме да ви запознаем след ред разстояние:

Лечебната сила на водата

Неделя е и вероятно сте спали до късно, нали? В миналото обаче на 6-ти май хората ставали в ранни зори, още преди петлите да се събудят, намирали тучна полянка и започвали да се търкалят в утринната роса. Някои дори го правили без дрехи, голи. Защото вярвали, че по това време на годината росата има уникални лековити качества. Даже мнозина събирали малките кристални капчици в подходящ съд и ги носили вкъщи.

Е, следващия път може да опитате и вие. Не е задължително да се въргаляте в тревата, де. Просто походете босички по нея. Така ще подарите на крачетата си страхотно изживяване и ще ги накарате да се почувстват хипер освежени.

inm.com

Да прибавим още, че дори днес на много места у нас се извършват обредни къпания в реки и в извори. Народното поверие гласи, че точно сега водата е най-лечебна: носи сила и здраве. Не е случайно, че дъждът по Гергьовден е хубава поличба. 

Вие може да спазите обичая и по друг начин: не забравяйте да приемате прозрачната течност в доволни количества. Така ще сте добре хидратирани и ще помагате на тялото си да функционира пълноценно.

Магията на билките

След къпането в росата, хората набирали билки, защото смятали, че сутрин лечебната им мощ е най-голяма. Свеж здравец, босилек и дори коприва...

Правели се големиии зелени букети, които се носели вкъщи и с тях се украсявали домовете и кошарите на животните. Девойките пък се кичели с цветя. Не само, за да бъдат красиви, но и за здраве.

Огледайте се! Люляк има в изобилие – защо не си наберете и вие? Ако не друго, ароматът му ще ви събуди за нула време.

inm.com

Люлки и теглилки

На Гергьовден по дърветата се окачвали приспособления за теглене, на които хората се мерили. Вярвало се, че тази процедура ще им донесе здраве и жизненост през цялата година. Е, ние не сме големи фенове на кантара, но не можем да отречем, че той е едно от средствата за отчитане на здравословно тегло. Затова го ползваме от време на време, без да прекаляваме, разбира се. 

Освен кантари, по клоните на дърветата се вързвали и люлки, на които момците люлеели избраниците на сърцето си. Готиното на този обичай е, че той ни припомня една позната детска игра, която може да ни бъде полезна дори и като пораснем.

Защото, странно или не, люлеенето си е сериозна физическа дейност, по време на която доста усилено се работи върху поясната мускулатура. Затова ви препоръчваме да я практикувате не само днес, но винаги при добра възможност.

inm.com

А най-хубавото на празника е, че ни позволява да прекараме няколко хубави споделени мига със семейството - навън, под дебелата сянка на някое цъфнало дърво... 

Хайде, забавлявайте се и бъдете здрави и щастливи ;) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май