Оглушава ли се от слушалки?

И ако "да", защо не им казват „оглушалки“? :)
Оглушава ли се от слушалки?

Ако родителите ви са хора на място, със сигурност са се постарали да ви повторят поне 10 000 пъти как ако продължите да слушате тая ужасна музика, ще оглушеете до подир година, ще развиете деменция на 23, а на 25 вече няма да можете да имате деца.

Което си е така, така си е. Още си спомням как през 1999 година нашите не ме пуснаха на първия концерт на Металика. Спомням си, също така, как един приятел ходи там и ми се обади по телефона от Пловдив, но не можеше да ме чуе, защото беше временно пооглушал.

Пусти децибели. Аз, като един напълно незаинтересован по въпроса човек, мога единствено да ви преразкажа, че скалата в децибели представлява логаритмична скала, при която десетократното увеличение на силата на звука представлява +10 dB. Те, от своя страна, звучат около 2 пъти по-силно в ушите ви. Увеличение с 20 dB съответства на двадесетократно нарастване на звуковия интензитет и ще ви се струва цели 4 пъти по-шумно.

За да добиете по-реалистична представа, ще кажем, че листата шумят с около 20 dB, хладилникът ви бръмчи с около 45 dB, а силният човешки говор е към 65 dB. Счита се, че всички звуци под 75 dB, независимо колко продължително сте изложени на тях, носят нулев риск от увреждане на слуха. От 85 dB нагоре нещата съвсем не стоят така обаче. Особено ако сте твърдо решени да прекарате часове под въздействието на подобна какофония.

За нас това няма много голямо значение обаче, защото в Европейския съюз е забранена продажбата на персонални плеъри по-шумни от 80 децибела. Горе-долу с тази сила е данданията, който цари на една оживена улица в центъра на града.

Има малко подробности обаче. Ако слушалките ви принадлежат към т.нар. "тапи", трябва да имате предвид, че те могат да допринесат за увеличаване на звуковото налягане (с +7-9 dB), тъй като са по-близо до тъпанчето ви и не дават толкова възможност за разсейване на звука. Звукоизолиращите слушалки пък могат да се окажат добър избор, понеже науката демонстрира, че те карат хората да слушат музиката си по-тихо.

В общи линии, поуката е следната: за да не оглушеете от музика, купувайте си MP3 плеъри на територията на ЕС. Най-добре е да ги окомплектовате със звукоизолиращи слушалки, но ако нямате тази възможност, всякакви други ще свършат работа. Най-важното е да не се излагате на звуци, които са: прекалено високи, прекалено наблизо и с твърде дълга продължителност. Същото е като и с другите пороци – знаем правилата за здравословна употреба, но никога не ги спазваме...

Още интересни неща за взаимодействието на тялото си с околната среда можете да научите, ако харесате страницата ни във фейсбук. Там редовно бомбардираме феновете си с полезна или поне забавна информация. 

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 4
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 4
    от Не е посочен | 13.04.2013 | 08:26
    Отговор на коментар #1 от : Много ти благодаря за обратната връзка, но ще ти бъда още по-признателен, ако ми дадеш конкретни примери за глупости, написани от мен.
    Принципно се старая да проверявам информацията, която поднасям, и гледам да пиша за неща, от които разбирам и се интересувам. В случая съм споменал, че не съм задълбочено заинтересован по въпроса и, че по-скоро преразказвам неща, които съм прочел другаде.
    А това за псевдонауката вече си е направо обидно :)
  • 3
    от Не е посочен | 13.04.2013 | 01:07
    И да кажете на админа да позволи newline в коментарите, че четимостта на коментарите отива по дяволите...
  • 2
    от Не е посочен | 13.04.2013 | 01:06
    К'во се случи с абзаците ми ?!

    Станаха един голям волтрон абзац...
  • 1
    от Не е посочен | 13.04.2013 | 01:01
    К'ва е тая простотия бе брат ми?!

    Прегледах 10тина статийки твои, имаш много непринуден стил, което е супер - дава усещане, че говориш с приятел. НО - във всички има бая грешки, тука обаче се уля - 7/8 глупости.

    Вярно, че на никой няма да навредат писанията ти с псевдонаука - хората предимно разпускат четейки такива сайтове, ама за себе си отдели 10тина минутки да провериш на повече от едно място к'во си писал и дали не са некви идиотии.



    П.П. Въпреки че като цяло има мега много неточности в сайта, пиша към теб, защото другите май са предимно дами, а при тях, за добро или за лошо, почти винаги трябва да се вложи много време за да има положителен ефект от критика. Ако целта е просто да се трупат статии, извинявам се за досадния коментар, добре се справяте.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май