Пластмасите по номера: Как влияят върху здравето?

Пластмасите по номера: Как влияят върху здравето?

Ако направите опит да пазарувате, без да слагате в кошницата продукти в пластмасова опаковка, сме убедени, че ще си тръгнете почти с празни ръце. Е, бихте могли да си купите плодове и зеленчуци, но всичко останало е в някаква опаковка, в повечето случаи пластмасова (да, дори и найлонът е пластмаса).

Знаете ли, че съединенията бисфенол-А и фталатите представляват сериозна заплаха за здравето и околната среда? Да, но въпреки това те влизат в част от състава на пластмасовите опаковки и изделия! За да ви помогнем да ги разпознавате по-лесно и да избирате по-безвредните от тях, ще ви представим видовете пластмаса и номерата, по  които да ги различавате.

Според "United Nations Environment Programme" над 13 хиляди пластмасови парчета плуват на всеки квадратен километър на повърхността на океана, а океанографите са установили наличието на същата "пластмасова супа", плуваща точно под повърхността на водата в Тихия океан - между Сан Франциско и Хавай, към водите на Япония. За съжаление, пластмасата е все по-голям проблем на човечеството, чието разрешаване зависи само и единствено от нас. Разбира се, има случаи, когато нямаме избор и трябва да я използваме - когато си купуваме шампоан и различна козметика, лекарства и други. Но в по-голямата част от ежедневието си може да избираме дали да продължаваме да използваме пластмаса, или не.

Знаете, че на дъното на всяко пластмасово изделие има цифра, която е оградена от "гонещи" се стрелки под формата на триъгълник. Всяка пластмаса се състои от различни по вид химикали, включително и суров нефт, с изключение на биопластмасите, като някои пластмаси отделят повече летливи органични съединения и токсини, в сравнение с други. Познавайки номерата за рециклиране, вие ще имате възможност да вземете информирано решение за това кои пластмаси да използвате в своето ежедневие и кои да оставите на рафта в магазините. 

1 PTE /или PETE /: полиетилен терефталат

PTE е лека пластмаса, която може да бъде полутвърда или твърда, вследствие на което има много приложения. От нея най-често се произвежда полиестер - пластмасови бутилки за целите на световното производство, а също така и тарелки за хранителната промишленост.

Как влияе пластмасата на здравето?

PET съдържа ди /2-етилхексил/ адипат /DEHA/, който е ендокринен разрушител и EPA го класифицира като възможен канцероген за човека. Научните изследвания предупреждават за повторната употреба на PTE опаковките, тъй като е възможно да отделят фталати след първоначалната им употреба. Често хората ползват неведнъж една и съща бутилка вода, което е много, много грешно.

Антимонът, токсичен метал, който може да причини увреждане на сърдечния мускул, се използва при производството на PTE и е много вероятно да се отделя в храните и напитките, съхраняващи се в него. Тази пластмаса се нарушава също доста лесно, което е предпоставка за развитие на бактерии. Следващият път, когато решите да ползвате за пореден път бутилката си от минерална вода, помислете добре дали да не я замените с многократна такава - стъклена или стоманена.

PTE се претопява лесно, а крайният продукт са влакната, използвани за направата на килими, пазарски чанти, пълнеж за възглавници, олекотени завивки и други. 

2 HDPE: полиетилен с висока плътност 

Полиетиленът с висока плътност е термопластичен и може да издържа на умерено високи температури до близо 100 градуса. Той е по-твърд и издържлив на опън от полиетилена с ниска плътност. Кутии за прясно мляко, бутилки за шампоани, предпазни костюми и постелки за депата, всички те са изработени от HDPE.

Как влияе на здравето?

Като цяло се счита, че HDPE е с ниска степен на опасност за здравето, що се отнася до продукти с кратък срок на годност.

Изследователите, изучаващи водни проби от HDPE бутилки са установили, че водата в тях е с повишено съдържание на барий и цинк. Високите нива на бария, могат да повлияят отрицателно на нервната система и да причинят сърдечна аритмия, а прекомерното количество цинк може да попречи на абсорбцията на желязо и мед.

3 PVC: поливинилхлорид /наричан още винил/

В повечето случаи PVC е пластмаса, чиято гъвкавост варира от твърда до еластична. Към PVC обикновено се прибавя ди-етилхексил фталат или DEHP, който увеличава еластичността, а някои винилови материали съдържат до 40% от него. PVC се използва за направата на завеси за баня, водопроводни тръби, винилови настилки и някои фолиращи опаковки.

Как влияе на здравето?

Основната градивна единица на поливинилхлорид, а именно винилхлоридът, е класифициран от EPA като канцероген. DEHP е ендокринен разрушител, който може да засегне развитието и репродуктивните процеси, особено при бебетата от мъжки пол, поради което е класифициран от EPA като вероятен канцероген за човека.

Според едно научно проучване, PVC подовите настилки и стенните текстилни материали двукратно увеличават риска от развитие на бронхиална обструкция.

Друго проучване, проведено през 1999 година в Швеция, свързва PVC със симптомите на астма при малки деца, а последващо проучване разглежда възможностите за връзка между околната среда и нарушенията от аутистичния спектър. Те твърдят, че PVC подовите настилки и по-специално тези в спалнята на родителите, биха могли да бъдат фактор.

Хлорът, който е компонент на PVC, е и изключително вреден за околната среда, тъй като причинява деформации, репродуктивни проблеми и смърт. Според Greenpeace, PVC е един от най-големите източници на диоксини - група, съдържаща изключително токсични химикали. Диоксините се отделят при производството на страничния продукт етилендихлорид катран, при изхвърляне или изгаряне. Голяма част от диоксините се освобождават, при жилищни или промишлени пожари.

Според Greenpeace, се рециклира по-малко от 1% от PVC, тъй като се срещат технически трудности и цената е много висока. Което прави PVC пластмасата една от най-вредните в света. 

4 LDPE: полиетилен с ниска плътност

LDPE е лека пластмаса, която е много по-гъвкава от HDPE. Хляб, замразени храни, чанти за хранителни стоки, фолио за опаковка на тестени изделия, покритие на картонените кутии за прясно мляко, всички те са LDPE пластмаси.

Как влияе на здравето?

LDPE се счита за една от най-безопасните пластмаси, тъй като не е канцероген и не предизвиква нарушения в ендокринната система.

Тези торбички могат да бъдат рециклирани в нови чували или пластмасови продукти, но цената за това и транспортните разходи са доста високи. Имайте предвид, че морското дъно е осеяно с найлонови торбички в близост до крайбрежните райони и животните се хранят с тях, което в повечето случаи води до задушаване и смърт.

5 PP: полипропилен

Полипропиленът се счита за най-стабилната пластмаса, тъй като има много висока точка на топене и е изключително устойчива. От него са изработени опаковките на киселото мляко, маргарина, кутиите за съхранение на храна и дори термобельото.

Как влияе на здравето?

Засега липсва информация полипропиленът да отделя вредни химикали, поради което се счита за една от най-безопасните пластмаси за човешкото здраве.

При производството на полипропилен са отделят някои летливи органични съединения.

6 PS: полистирен

Полистиренът се среща в няколко форми. Той се използва за направата на кутии за CD-та, прибори за еднократна употреба, опаковъчни материали, подноси за месо и каски за колоездене.

Как влияе на здравето?

Научните изследвания са доказали, че химикалите, съдържащи се в полистирена, мигрират в храната, когато се загряват или се поставят в микровълнова печка. Когато се изгаря, полистиролът освобождава токсични химикали, включително стирен мономер, бензен, други въглеводороди и въглероден оксид.

Изследванията доказват, че стиренът засяга централната нервна система, когато човек е изложен постоянно на неговото действие.

Бензенът е летливо органично съединение, както и известен канцероген. Той би могъл да навреди на костния мозък и на имунната система, както и да намали броя на червените кръвни клетки, което да предизвика анемия. Също така е свързван с ниското тегло на новородени животни.

Цената за неговото рециклиране е по-висока от производствената му цена, така че в повечето случаи се изхвърлят в депата. Когато се изгаря, полистиролът отделя въглероден окис и въглероден двуокис, които допринасят за глобалното затопляне.

7 Other: други

Всички пластмаси, които не попадат в нито една от гореизброените категории или са неизвестни, са групирани под номер 7. Тук попада всеобхватната категория на поликарбонатните контейнери, които съдържат BPA и биопластмаси , направени от царевица и други растения. Пластмасовите капачки за бутилки и поликарбонатните бебешки шишета са само част от продуктите, попадащи тук.

Как влияе на здравето?

Тъй като групата е съставена от различни по вид пластмаси, ефектите върху здравето варират в широки граници.

BPA е основен градивен елемент на поликарбонатната пластмаса, а опасенията са, че може да действа като ендокринен разрушител и да повлияе негативно на репродуктивното здраве.

Пластмасите под номер 7 се рециклират много рядко, тъй като могат да съдържат голям брой вредни химикали.

 

Източник: Framar.bg

ключови думи:
пластмаса

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май